На 1 ноември за 16-ти пореден път Университетът по библиотекознание

...
На 1 ноември за 16-ти пореден път Университетът по библиотекознание
Коментари Харесай

Стоян Денчев: Имаме си будители, не щем вещици!

На 1 ноември за 16-ти следващ път Университетът по библиотекознание и осведомителни технологии организира Националната научната конференция с интернационално присъединяване „ Обществото на знанието и хуманизмът на ХХI век ”. Официалното разкриване и първото пленарно съвещание се състояха в Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий ” пред повече от 200 учени, преподаватели, депутати, някогашни и сегашни ръководители на родното обучение и просвета.

В словото си при откриването проф. д. ик. н. Стоян Денчев подчертава на значимостта на Деня на националните будители през днешния ден, когато подобен стойностен празник се измества от привнесени изкуствено непознати ритуали: „ Потресен съм, че през вчерашния ден всички медии ни поздравяваха с „ Честит Хелоуин! ”. Това е безсрамие! Ние си имаме празник на будителите, а не на вещиците. Днешната конференция следва измененията в развиването на технологиите. Предаването на знанието е извънредно значимо и това е наша задача – и на хартия, и на електронни носители. Ще поддържаме човешкия и креативен капитал за продължение на построяването стопанската система на знанието и хуманизма на ХХI век! ”

Поздравления сервираха доцент доктор Красимира Александрова – шеф на Националната библиотека, Деница Сачева – зам.-министър на образованието и науката, проф. д.н. Андрей Викторович Манойло (Московски държавен университет „ М. В. Ломоносов ”), свещеник Герасим – основен секретар на Светия синод, проф. Майкъл Барт (САЩ), Георги Йорданов – някогашен министър на културата. Беше прочетено приветствие от Цвета Караянчева – ръководител на Народното събрание.
Пленарната сесия беше озаглавена „ Знанието и новата цивилизация ”. По тематиката „ Съвременна доктрина за елита ” приказва проф. д. ик. н. Евгений Сачев, а цифровите компетентности в образованието прегледа в презентацията си проф. доктор Кристина Върбанова-Денчева. През целия ден в разнообразни аудитории на УниБИТ бяха изнесени над 100 отчета и мултимедийни презентации от преподаватели, докторанти и студенти. Международното присъединяване включваше и Майсторски клас на тематика „ Съвременни осведомителни войни ”, която беше създадена от проф. д.н. Андрей Викторович Манойло.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР