На 1 ноември, Деня на народните будители, дружеството за възстановка

...
На 1 ноември, Деня на народните будители, дружеството за възстановка
Коментари Харесай

Протест заради масово конфискувне на антични оръжия от МВР

На 1 ноември, Деня на националните будители, сдружението за възстановка на исторически събития „ Традиция ” провежда митинг-шествие в София в символ на митинг против конфискуването на античните им оръжия от Министерство на вътрешните работи. Шествието ще тръгне в 11 ч. от НДК.
Това заяви Огнян Маринов от сдружението пред бТВ.

Припомняме, че ГДБОП и Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) направиха обиск на 15 адреса. Иззети са над 120 оръжия, като максимален брой са на членове на управителния съвет на сдружение " Традиция ". За притежателите те имат колекционерска стойност, а някои от тях костват хиляди. В резултат членовете на сдружението обявиха, че са подготвени на митинг.

„ Обявиха, че претърсванията са по два мотива – единият е за отработване на сигнал, а другият инспекция на оръжието”, изясни Маринов.

Той посочи, че по време на възстнановките и подготовките за тях не е имало произшествия или засегнати хора. „ Имаме инструктажни листове. Записано е, че не може да се стреля, макар че е с халосни муниции, които не провокират контузии, само че се стреля над главите на хората.

Бяхме шокирани от дейностите на Министерство на вътрешните работи, огромна част от нашите членове са някогашни офицери от Министерството на защитата, сержанти и бойци, които са подготвени, уточни юристът Тодор Предов. Оръжието се ревизира от чиновник на Контрол на общоопасните средства (звено в МВР), като авансово сме дали поръчка, стреляме с халосни муниции, които са създадени в Казанлък и няма никаква заплаха, изясни той.

Дружеството „ Традиция” има 38 клона в цялата страна. Ежегодно над 1600 родолюбци на друга възраст и с разнообразни специалности влизат в ролята на националните борци. Сред най-мащабните възстановки са тези на Руско-турската освободителна война, отбраната на Орлово гнездо, Боят за Самарското знаме, отбраната на Маньово бърдо и Слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР