На 1 ноември – Деня на народните будители, беше посветено

...
На 1 ноември – Деня на народните будители, беше посветено
Коментари Харесай

Библиотеката отбеляза Деня на будителите с две изложби и ново фототипно издание

На 1 ноември – Деня на националните будители, беше отдадено тържеството в библиотеката, на което участваха кметът на града Пенчо Милков, откривателят доцент Живодар Душков, жители и библиотекари. Празникът беше маркиран с откриването на две изложения и представянето на ново фототипно издание на културния институт.

Изложбата „ Паисий – Будителят “ е отдадена на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и 260-годишнината от написването на „ История славянобългарска “. В експозицията са показани разнообразни издания на другите преписи на Паисиевата история като: Факсимилни издания на Зографската чернова; Рилска преправка; Нов Софрониев дубликат на Паисиевата история от 1781; за Самоковският дубликат на „ История славянобългарска “. Интерес съставляват едни от най-старите издания в библиотеката: „ Царственик или история болгарская “ е българска книга, с създател Христаки Павлович, отпечатана в 1844 година Смята се, че е „ далечна преправка на Паисиевата история “, като текстът е модифициран и осъвременен и е първото печатно издание на един от разновидностите на „ История славянобългарска “ от Паисий Хилендарски. Други забавни експонати са издания на Историята от 1898 година, 1914 година и други, издания на тази книга от персоналната библиотека на Михаил Арнаудов с подписи от Н. Филипов. В изложбата са включени и материали за Паисий, неговото дело, книги за родното му място, издания във връзка разнообразни годишнини. Освен биографичните и исторически проучвания, са показани и три художествени творби, отдадени на Паисий: романът на Неда Антонова „ Безсмъртие “, Вазовата поема „ Паисий “ и пиесата в шест картини „ Паисий “ на Асен Ненов – Бдинец.

В експозицията „ Будителите “ са подредени общи материали за Деня на националните будители в книги и списания, информация за разнообразни персони, нотно издание с химн на националните будители, както и два броя от списание „ Юноша “, отдадени на Неофит Бозвели и П. Р. Славейков.

Двете изложения са открити за гости до края на ноември.

В Деня на националните будители Регионална библиотека „ Любен Каравелов “ показа и новото си фототипно издание на рубриката „ Нашите безсмъртни “, излизала в сп. „ Юноша “ в Русе в интервала септември 1919 - юни 1923 година „ Юноша “ е едно от четирите списания на русенската Учителска кооперация „ Мисъл “. Постоянната му графа „ Нашите безсмъртни “ е блян за издигане на патриотичния дух на учениците от прогимназиалния и гимназиалния учебен курс. Русенските учители Борис Тричков и Димитър Тодоров, които са и редактори на списанието, доближават до концепцията, че времето е уместно за отдаване на респект към тези българи, които имат заслуги за построяването на възприятие за родолюбие и публичен дълг и за издигане на българския дух. Рубриката показва възрожденците Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, братя Миладинови, Васил Априлов, Георги С. Раковски, Христо Ботев, Васил Левски, Ангел Кънчев, Баба Тонка и други

Идеята за изданието е на доцент Живодар Душков. Издаването на сборника става допустимо с помощта на Народна библиотека „ Иван Вазов “ - Пловдив, която съхранява цялостното течение на сп. „ Юноша “. Сканирането е дело на Дигиталния център на пловдивската библиотека.

С това издание Регионална библиотека „ Любен Каравелов “ прави следващ опит да върне на русенци периодическите издания, които са излизали в Русе и които библиотеката не има.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР