На 1 май отбелязваме Ден на труда и на международната

...
На 1 май отбелязваме Ден на труда и на международната
Коментари Харесай

Честит ден на труда, българи!

 На 1 май означаваме Ден на труда и на интернационалната работническа взаимност. На тази дата в доста страни по света се напомнят достиженията на проведеното работническото придвижване.

Историята на празника се свързва с работническото придвижване през 19 век и работническите митинги за ценене на обикновените обществени права. Началото се слага на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите организират огромна национална стачка, в която вземат присъединяване над 300 000 служащи от цялата страна с искане за въвеждане на формален 8-часов работен ден. След тридневни митинги в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват към 200 души и убиват най-малко 4 души. На 4 май по време на последвалия митинг против полицейското принуждение измежду полицията е хвърлена бомба, при която умира служител на реда и 6 други са ранени. Осъдени и екзекутирани са 7 анархисти, след това оправдани като почтени.

Денят на труда е сред официалните празници в Република България.

В България първият опит за честването на деня е през 1890 година по самодейност на Типографското сдружение. Първите всеобщи митинги са през 1893 година в София, Пловдив и Видин. За първи път Денят на труда е разгласен за формален празник през 1939 година, а от 1945 година се празнува всяка година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР