На 1 март парламентът на Финландия гласува за присъединяване към

...
На 1 март парламентът на Финландия гласува за присъединяване към
Коментари Харесай

Експертът Мина Оландер: И Финландия може да я сполети участта на Украйна!

На 1 март Народното събрание на Финландия гласоподава за присъединение към НАТО. Страната искаше да влезе в Алианса дружно с Швеция, само че това очевидно няма да стане поради претенциите на Турция. Проблем ли е, в случай че страната се причисли към НАТО сама?

 

За Финландия войната на Русия в Украйна е обвързвана и с персонално прекарване. За нас тя е доста близка и подухва мемоари за Зимната война от 1939-1940 година. Тогава Съюз на съветските социалистически републики поведе една много сходна война против Финландия. Нашата страна отблъсна офанзивата и не стана част от Съюз на съветските социалистически републики, каквито бяха проектите на Москва по проекта на пакта Молотов-Рибентроп. Тази война е значима част от финландската еднаквост. Ние успяхме да съхраним независимостта си и по времето на Студената война. Затова се идентифицираме със сегашната война в Украйна. Тя протича доста сходно на онази против нас. За да не се окаже Финландия в същата обстановка като Украйна, споделя още тя.

 

Винаги е било мъчно да се разбере методът на Финландия към Русия. През годините ние положихме оптимални старания да подобрим добросъседските връзки. Имаме дълга граница от 1200 километра с Русия и за нас беше по-изгодно да не строим ограда. Но сега вършим таман това. Финландия бе заинтригувана да избегне напрежения по границата. Това докара до обстоятелството, че поради положителните връзки с Русия тя не се причисли към НАТО по-рано. Но Путин несъмнено сбърка в преценките си за Финландия - очевидно не е слагал в сметките това, че тя ще изиска да влезе в НАТО, показва Оландер.

През годините Финландия резервира сериозен защитителен потенциал, тъй като нямахме илюзии за същността на източния ни комшия. Знаехме, че това е нужно за всеки случай. От друга страна, финландците не бяха по този начин войнствени в обществените си реакции, както балтийските страни. Очевидно е, че Финландия сгреши в оценката си за Русия. Може би имаше прекомерно доста благосклонност от наша страна. Сега към този момент доста по-открито се приказва, че Русия е опасност за Финландия.

Дълго време се смяташе за политически неточно това да се споделя, макар че ставаше въпрос за планирането на защитата. Това е огромна смяна. За нас бе доста значимо да имаме положителни връзки, само че за съветската страна това явно не е било толкоз значимо. Защото Финландия е дребна страна. Затова Финландия подаде молба за пълноправно участие в НАТО, задачата е да се усили оптимално възпиращият резултат. За да не се окажем в същата обстановка като Украйна, счита специалистът.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР