На 1 март 2022 г. официално ще стартира годишната кампания

...
На 1 март 2022 г. официално ще стартира годишната кампания
Коментари Харесай

Стартира кампанията за годишна отчетност на предприятията за 2021 г.

На 1 март 2022 година публично ще започва годишната акция за подаване на годишните доклади за активността (ГОД) на предприятията през 2021 година. За облекчение на потребителите продължава да действа построеният взаимно от Национален статистически институт и Национална агенция за приходите обединен вход за подаване на годишните доклади за активността, т.е. юридическите и физическите лица ще могат да подават годишния си доклад за активността на едно място. Както до момента, това може да става по електронен път (on-line) в Информационна система „ Бизнес статистика “ на Национален статистически институт, оповестиха от Национален статистически институт.

Във връзка с нови условия за събиране и отчитане на данни при някои групи респонденти осведомителната система ще бъде налична според следния план-график:

На 1 март 2022 година

- Годишен доклад за активността на нефинансови предприятия, несъставящи баланс;
- Годишен доклад за активността на нефинансови предприятия, съставящи баланс;
- Годишен доклад за активността на предприятия в разпродажба или в несъстоятелност;
- Декларация за предприятия с доходи и разноски под 500 лeва и за предприятия без активност.

На 14 март 2022 година

- Годишен доклад за активността на предприятията с нестопанска цел;
- Статистически информации за бюджетните предприятия и банките.

На 21 март 2022 година

- Годишен доклад за активността на застрахователите;
- Годишен доклад за активността на капиталовите предприятия;
- Годишен доклад за активността на пенсионноосигурителните дружества;
- Годишен доклад за активността на фондовете за в допълнение пенсионно обезпечаване и за фондовете за осъществяване на заплащания.

На 1 април 2022 година

- Консолидирани годишни доклади за активността.

Всички тези групи консуматори ще имат достъп до системата до края на юни 2022 година, когато свършва и акцията за подаване на ГОД, и период до края на септември 2022 година за подаване на коригиращи ГОД. Групата, която ще има достъп още от 1 март до системата, обгръща над 95% от задължените предприятия, или над 560 хиляди юридически и физически лица.

Най-съществените промени при годишната отчетност са свързани с осъществяването на условията на РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2019/2152 НА Екологичен потенциал И НА СЪВЕТА и на РЕГЛАМЕНТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ (ЕС) 2020/1197 НА КОМИСИЯТА и наложително подаване на детайлна информация за всички адреси, на които предприятията правят икономическа активност - така наречен локални единици.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР