На 1 и 2 октомври BirdLife International и партньорите ѝ

...
На 1 и 2 октомври BirdLife International и партньорите ѝ
Коментари Харесай

Отбелязваме Европейските дни на птиците за 30-и път на 1 и 2 октомври

На 1 и 2 октомври BirdLife International и сътрудниците ѝ в Европа и Централна Азия честват удивителния свят на миграцията. През този интервал от годината милиони мигриращи птици напущат Европа, с цел да се насочат към местата си за зимуване на юг.

Най-голямото събитие в партньорската мрежа на BirdLife се провежда от 1993 година насам. През тези години Европейските дни на птиците са обхванали съвсем 1,3 милиона души, които са следили над 96 милиона мигриращи птици. Тази година 33 колегата на BirfLife International са организирали близо 45 000 събития за наблюдаване на птици в Европа и Централна Азия, на които хората ще следят птиците и ще научават интересени обстоятелства за миграцията им и заканите, с които те се сблъскват.

Българското сдружение за отбрана на птиците обичайно се включва в отбелязването на Дните със събития в разнообразни градове и точки на страната.

Програма на събитията

София, 1 октомври, 9-14 ч. Наблюдение на птици в търсене на земеродното рибарче, Южен парк, пред Статуята на огромния синигер

Форма за записване в групите: https://bit.ly/3xPVw60

1-2 октомври Успешно приключилите курсовете на Българско дружество за защита на птиците за наблюдаване на птици ще посетят Рила в търсене на една потайна птица- белогърбия кълвач.

Пловдив, 1 октомври, 9-15 ч. на Младежкия рид

Българско дружество за защита на птиците в партньрство с PlovdivStagePark и Биологичния факултет на ПУ " Паисий Хилендарски ", провежда събитие за наблюдаване на птици, игри за най-малките и надпревари.

Програма на събитието:
9:00 - Обиколка за наблюдаване и снимане на птици
Начална точка: Гребната база. Необходима е предварителна регистрация за присъединяване на следния линк: https://forms.gle/azVrGEqv7JL4ttSN6

12:00 - Арт работилница - тематични занимания за най-малките и разработване на хранилки за птици

13:00 - Игра „ Млад откривател " - стани изобретател, записвайки своите наблюдения от заобикалящия те свят. Играта е подобаваща за деца на възраст до към 10 година

Предварително записване на участниците на следния линк: https://forms.gle/DmLdbM2vwJRpZ2in7

14:30 - Викторина с награди „ Познай песента "

Варна, 02 октомври, 8:30-14 ч. Обиколка за наблюдаване на птици, начална точка жп гара „ Повеляново ". Среща на участниците на паркинга: координати 43.194006, 27.640389

Сред птиците, които ще могат да бъдат следени, са лебеди, корморани, чапли, кокилобегачи, дъждосвирци и калугерици. При задоволително време ще се посети и местността Ятата и точка за наблюдаване на скални орли.

Желаещите да вземат участие би трябвало да обезпечат авто превоз за напредване сред обособените точки и бинокли.

Велико Търново, 1 октомври, 09:00-12 ч. Излет за наблюдаване на птици в парк " Света гора ".

Сборен пункт в 09:00 ч. при Галерията.

Гоце Делчев, 27 септември 2022 година, 12:30-13:30 ч. Мултимедийна презентация " Опазване на птиците " в Природоматематическа гимназия „ Яне Сандански ",гр. Гоце Делчев

01 октомври 2022 година, 10:30-12:00 ч. Наблюдение на птици в с. Баничан (Сборен пункт пред щъркеловото гнездо с камерата.)

Бургас, 1 октомври, Природозащитен център „ Пода ", наблюдаване на птици - локални и мигриращи типове, в границите на Европейските дни на птиците с специалисти от центъра.

Целта на самодейността е да сътвори схващане за потребностите на мигриращите птици в гнездовите им зони, по пътя на миграцията и местата за отмора, както и в областите на зимуване в Средиземноморието и Африка. По време на своето странствуване доста типове се сблъскват със обилни закани. Най-сериозните са климатичните промени, интензификацията на земеползването и бракониерството.

В края на уикенда броя на всички следени птици и участниците в събитията се обобщава чрез докладите на националните сътрудници и резултатите се разгласяват на уеб страницата www.eurobirdwatch.eu и фейсбук страницата facebook.com/EuroBirdwatch.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР