На 1 февруари Народно читалище Пробуда-1909, което се намира в

...
На 1 февруари Народно читалище Пробуда-1909, което се намира в
Коментари Харесай

НЧ „Пробуда-1909“ – Ямбол отбеляза Трифон Зарезан

На 1 февруари Народно читалище „ Пробуда-1909 ”, което се намира в най-стария ямболски квартал – „ Каргон “, уважи традициите на  празника  Трифон Зарезан.

Господин Калчев, който предходната година беше „ коронован “ от Енчо Кенаров за „ Цар Трифон “, извърши всички ритуали за изобилие – с косер разрови пръстта към лозата, преля с алено вино, поклони се в четирите направления, „ зареди “ я с парче погача, поръси пепел, „ напои “ я с вода и прикади с тамян. След това отряза първите три пръчки от лозата и с тях сви „ царски венец “, с който „ короняса “ новия „ Цар Трифон “ – Петър Левков: „ Нека Света Богородица и Свети Трифон пазят теб и фамилията ти, лозята и реколтата ти! Догодина да се съберем да зарежем твоите лози! Да налееш вино и ракия за знамение и приказ и следващата година да ни поканиш в този прекрасен празничен ден да споделим насладата и гордостта ти! Благословена да е „ царската ” ти корона! Амин! ”

Господин Калчев благослови лозята: „ От лоза – шиник грозде да берем! От кютюк – бакър вино да налеем, през праговете ни да прелива, дните и нощите ни с наслада и наслада да са цялостни! ”

На празника участваха заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов и Диана Димитрова, шеф на дирекция „ Култура, спорт, юношески действия, туризъм и връзки с обществеността “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР