На 1 февруари 2019 г. се навършват 185 години от

...
На 1 февруари 2019 г. се навършват 185 години от
Коментари Харесай

Столична библиотека представя 185 години от рождението на Кузман Шапкарев

На 1 февруари 2019 година се навършват 185 години от родения в Охрид български възрожденския литератор, фолклорист, постоянен член на Българското книжовно сдружение, през днешния ден Българска академия на науките, Кузман Шапкарев.

Мисията на Столична библиотека е да събира, съхранява и цифровизира книжовната памет на София, само че и да възражда паметта за великите персони в нашата история и за техните родове и продължители на концепциите им. В навечерието на годишнината Библиотеката на София ще означи рождението на огромния български патриот с документална галерия. В нея са показани фотоси и документи, предоставени от наследниците му – семеен портрет, изданията на „ Наръчно св. Благовествование или общ брой от евангелски четения “ 1869 и други ръкописи. За да бъде цялостно представянето на делото на К. Шапкарев, от НБКМ предоставиха факсимилета от заглавни страници на издания на книжовника, от научния списък при Българска академия на науките – факсимилета от негови писма и ръкописа на автобиографията му.

Кузман Шапкарев е настоящ и през днешния ден със записките си „За възраждането на българщината в Македония“, с венеца на своя креативен труд „ Сборник за национални умотворения “, с „ Градиво за български речник “ и със своята журналистика.
Особено настояща е мисълта му „ Ние българите сме един народ, а нашето родно място е България. Още три неща би трябвало да обичан и да крепим крепко: първо – народността, второ – езикът, на който сме се родили и трето – пресветата християнска религия ”. За него акад. Петър Динеков споделя: „ Кузман Шапкарев е сред тези персони в нашата нова история, представители на българската патриотична и прогресивна интелигенция, които посветиха целия си живот, цялата си физическа и духовна сила, цялата си персонална орис на Македония, на битката за култура и независимост на българите в Македония “.

В честването ще вземат присъединяване Николай Поппетров от Института за исторически проучвания на Българска академия на науките, доцент доктор Недка Капралова от Института за литература при Българска академия на науките и Марияна Николова от Научния списък при Българска академия на науките. На събитието ще участват и роднини на книжовника.

Посетителите ще имат опция да видят филм за възрожденеца по сюжет на  българския историк Александър Гребенаров – ръководител на Македонския теоретичен институт.

Заповядайте на 31 януари 2019 година, 17:30 ч., в Мраморното предверие, ет. I на Столична библиотека!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР