На 1 февруари 2017 г. денят на баба Иванка започва

...
На 1 февруари 2017 г. денят на баба Иванка започва
Коментари Харесай

Позор: Крадла удуши баба Иванка заради 5 лева

На 1 февруари 2017 година денят на баба Иванка стартира като всеки различен. Става, пие си медикаментите и чака Донка, с цел да й помогне. Не чака обаче, че тази заран ще й бъде последна.

Помощничката идва, само че не с цел да си свърши работата, а с цел да убие пенсионерката, написа " Марица ". 

38-годишната Донка Петкова била безработна. Живеела в пловдивското село Дълбок извор. Нямала нито умения, нито задоволително знания, с цел да стартира добре платена работа и да живее обикновено. Освен това, огромна тежест, било предишното й.

До 2017 година Донка имала пет присъди, в това число и за обир. За последно излязла от пандиза през юни 2014 година и от този момент заживяла в Дълбок извор.

Опитвала неведнъж да си откри някаква работа. На няколко пъти била наемана да гледа денем възрастни хора, ​които не могат да се обслужват сами, а околните им са ангажирани с работа и семейство. Възрастните се оплаквали, че не прави съвсем никаква работа, непрекъснато желала пари, имали и подозрение, че прави дребни обири. Така хората, които я били наели, се отказвали от услугите й.

Случвало се Донка да не работи с месеци, като нямала нито стотинка за храна и цигари. Налагало се да проси, както и да краде.

Отивайки в село Дълбок извор, Донка желала да покаже напълно нов облик, с цел да може хората да й имат доверие и надлежно, когато имат потребност, да я викат и да заплащат. За няколко месеца всички я опознали. По-голямата част от жителите се доверили мъчно.

В началото на месец януари 2017 година тя се сближила със самотната 84-годишна пенсионерка Иванка Кукова. Видяла, че старата жена се оправя мъчно сама - нямала сили да си почиства, да си готви, да върви до магазина.

Донка усетила, че това е златната опция за нея да има въпреки всичко някакви приходи, въпреки и минимални. В един от диалозите със старицата предложила своите услуги. Казала й, че ще бъде до нея съвсем през целия ден и че няма да желае доста пари за това. Донка съумяла да я убеди, че има потребност от нея. Така пенсионерката се съгласила на всекидневни визити против суми от порядъка на 2-4 лева

Рецидивистката ходела всяка заран. Почиствала, зареждала и палела печката, шетала из къщата и по двора, от време на време готвела, ходела до магазина и така нататък Донка била удовлетворена, тъй като имала опция да се храни там, а в края на деня вземала и пари, с които си купувала най-вече цигари.

Около месец всичко вървяло добре. Двете се разбирали, говорели си, старицата си плащала. На 1 февруари обаче обстановката внезапно се трансформирала и излязла отвън надзор. Както всеки ден, и тази заран Донка отишла в дома на баба Иванка. Пенсионерката към този момент била будна и облечена. Седяла на едно от леглата в дневната стая и гледала телевизия.

Помощничката се заела със своята работа - изхвърлила пепелта от печката, заредила я с дърва и я запалила. След това изчистила къщата. Като завършила, седнала на леглото до старицата, с цел да я пита дали желае да напазарува и има ли потребност от нещо. Баба Иванка споделила, че всичко си има. Донка помълчала минута, след което подела различен диалог - за пари.

Поискала пенсионерката да даде 5 лв., а не нормалните 2-3 лева, с цел да си купи кафе и филтри за цигари. Обяснила, че й се пушело, само че има единствено тютюн. Съвсем спокойна, баба Иванка дала отговор, че незабавно би дала, в случай че има. В момента обаче не разполагала с непотребни пари, защото имало още няколко дни до пенсия. Обещала обаче, като я вземе, незабавно да й задели.

Донка не останала удовлетворена от този отговор. Изведнъж изражението се трансформирало, а след секунда към този момент не се направлявала. Вбесила се от отхвърли и се нахвърлила върху баба Иванка.

Хванала я с двете си ръце за гърлото. Пенсионерката се уплашила. Опитала за малко да я отблъсне, защото нямала сили, и още веднъж дала обещание, че ще й даде пари, като вземе пенсията, т.е. след няколко дни. В яростта си Донка не чула нито дума. Ритнала мощно старицата, след което я притиснала към ръба на плота на мивката.

Няколко секунди пристискала мощно, до момента в който старицата към този момент стенела от болежка. След като отпуснала захвата, старицата се строполила на земята. Помислила за момент, че Донка е завършила. Но не било по този начин. Нападателката скочила върху нея, притиснала с колене гърдите й и я стиснала мощно с двете си ръце за шията. Секунди по-късно баба Иванка престанала да дава признаци на живот и издъхнала.

През цялото време, преди да настъпи гибелта, пенсионерката била в схващане. Викала, молила се за помощ, направила безуспешни опити да се отбранява, само че нямала късмет против мощния си конкурент.

След като схванала, че баба Иванка е мъртва, Донка свалила от ушите й златните обеци и ги прибрала в джоба си. Взела от къщата два килима, пътека и чувал, в който имало чаршаф, одеяло, хавлия и калъфка за възглавница.

Отнесла всички движимости в къщите на свои познати от селото, след което се прибрала в дома си и почнала да прави нормалните си отговорности. Там скрила златните обици в сак.

Малко по-късно родственици на старата жена пристигнали, с цел да я видят дали е добре и има ли потребност от нещо. Не очаквали обаче да се сблъскат с призрачен сън. Влезли в дома на баба Иванка и се вледенили от смут - посред стаята разкрили натрупа й и незабавно се обадили на тел. 112.

След като криминалистите открили следи от принуждение по тялото на пенсионерката, съмненията незабавно били ориентирани към помощничката Донка. Още същия ден рецидивистката ​била задържана. Няколко часа по-късно се сдобила с обвиняване за ликвидиране, повдигнато от прокуратурата.

По делото е назначена тройна съдебномедицинска експертиза. Според заключението, гибелта на баба Иванка е настъпила вследствие на " механична асфиксия при прилепяне на шията с ръце ", или удушаване. Спрямо Донка Петкова е взета мярка за неотклонение " задържане под стража ". От прокуратурата желаеха пожизнен затвор без подмяна за удушвачката още на първото съвещание по делото в Пловдив.

Според обвиняването, Донка " направила закононарушението в изискванията на рисков рецидив, съзнателно е умъртвила старицата, като действието е осъществено по изключително непосилен метод за потърпевшата и с особена свирепост ".

В съда Донка опита да се оправдае за убийството с изказванието, че била доста ядосана и не се направлявала. Това учуди както съдиите, по този начин и прокурорите в залата. От рецидивистката се чу също: „ Това, което го направих, няма да се повтори ”. Магистратите обаче са безмилостни - както тези в Окръжния съд, по този начин и сътрудниците им от Апелативния.

" Затворът явно не е превъзпитал тази жена. В нея не е останало нищо човешко, откакто поради кутия цигари тя е лишила човешки живот. Тя действа на равнище обикновени потребности. Затова тя би трябвало да бъде изолирана за оптимално дълъг период от обществото! " - с тези думи завърши пледоарията си прокурорът.

Синът на убитата Ангел Куков пък се разплака в правосъдната зала и изиска смъртна присъда за обвинената. " Тази жена е влезнала в къщата ми, удушила е майка ми, разрушила е главата й. Тя не би трябвало да живее. Смърт за гибел! ", прикани той.

Окръжните магистрати постановиха 25 години за умишленото ликвидиране и 4 години за последвалия обир, които се включват в по-голямото наказване. Освен това, поради многократните осъждания за други закононарушения, съдиите прибавиха още четири години.

Така общата присъда, вместо оптималната - пожизнен затвор без право на подмяна, стана 29 години затвор. Наказанието е доказано по-късно както от Апелативния съд, по този начин и от Върховен касационен съд. Към момента Донка излежава присъдата си в пандиза в Сливен.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР