На 1 декември в Аржентина китайският председател Си Дзинпин се

...
На 1 декември в Аржентина китайският председател Си Дзинпин се
Коментари Харесай

Бъдещите три месеца ще бъдат важни за Китай и САЩ

На 1 декември в Аржентина китайският ръководител Си Дзинпин се срещна с американския президент Доналд Тръмп. Съгласно оповестената по-късно информация, двете страни са се договорили да вдигнат комерсиалните ограничавания като повишението на митата и други. В период от 90 дни те ще ускорят консултациите по отношение на премахването на нарасналите мита, наложени взаимно тази година. Ако не бъде реализирано съглашение, евентуално американската страна ще продължи с ескалацията на комерсиалната война, предава bulgarian.cri.cn.

Как да гледаме на резултата от срещата? Държавните глави на Китай и Съединени американски щати сложиха завършек на непрестанно засилващите се търговски търкания, което даде тенденция и пространство за разрешаването на въпроса посредством съвещания. Това значи, че в бъдещите три месеца търговски и стопански екипи от двете страни ще стартират нова битка, която сигурно ще бъде комплицирана и сложна.

Търговската война сред Китай и Съединени американски щати, траяла към този момент 8 месеца, нанесе вреди и на двете страни. Според статистиките, през октомври комерсиалният недостиг на Съединени американски щати е достигнал рекордните 77,2 милиарда щатски $. През ноември американската компания „ Дженерал Мотърс " закри седем свои завода по света. През второто тримесечие на тази година директните задгранични вложения в Съединени американски щати спаднаха до минус 8,2 милиарда щатски $, което е първи сходен спад от 2015 година насам. Всичко това потвърждава, че комерсиалната война не оказва помощ на Съединени американски щати да реализира задачите за понижаване на комерсиалния недостиг, увеличение на работните места и финансовите потоци. Напротив, тя ускорява рисковете за американската стопанска система.

Като страна, която бе принудена да предприеме ответни ограничения в комерсиалната война, позицията на Китай е ясна: Китай не желае да води комерсиална война, само че и не се опасява от нея. При нужда, в случай че бъде заставен да взе участие, уверено ще поддържа главните ползи на страната и народа.

През идващите три месеца Китай ще продължи, изхождайки от общите ползи на двете страни и общата обстановка в международната търговия, с всички сили да води контакти със Съединени американски щати и ще постави старания митата да бъдат отстранени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР