На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН.

...
На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН.
Коментари Харесай

Днес е световният ден за борба със СПИН

На 1 декември означаваме Световния ден за битка със СПИН. Датата е избрана през 1988 година по самодейност на Световната здравна организация за да насочи публичното внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае нуждата от поддръжка и схващане за хората, живеещи със заболяване.

Тази година Световният ден за битка против СПИН е под надпис „ Промените се вършат от общностите “.

В света по данни на Глобалната стратегия по СПИН близо 38 милиона души живеят с ХИВ/СПИН, като единствено през 2018 година броят на новите случаи е 1.7 милиона. Повече от половината от всички нови инфекции са измежду уязвими групи и техните сътрудници.

До края на 2018 година близо 24 милиона лица, живеещи с ХИВ/СПИН, са получили лекуване.

В България 97% от ХИВ-позитивните, които се наблюдават от лекарите се подлагат на лечения и при над 90 на 100 от тях вирусният товар е неоткриваем.

На 1 декември 2019 година (неделя) от 16:00 ч. на Моста на влюбените при НДК доброволци от клубовете на БМЧК от софийски учебни заведения ще раздават осведомителни материали и червени панделки, оповестява БГНЕС. Те ще проведат и анкета, с която ще ревизират осведомеността на жителите за методите на предаване и предотвратяване от ХИВ, а в 17:00 ч. в Студентския дом – София, доброволци на БМЧК ще изнесат пред български и задгранични студенти презентация по тематиката.

В подлеза на метростанция "Сердика " от 16:00 до 17:00 ч. младежите ще разиграват просветителни игри, отдадени на битката с ХИВ/СПИН и ще раздават осведомителни здравни материали.

В рамките на самодейността всички софиянци и посетители на града ще могат да се включат в обичайното шествие на доброволците на Столичната организация на БЧК, което ще тръгне в 17:00 ч. от пл. "Св. Неделя ", ще премине по бул. "Витоша " и ще завърши на Моста на влюбените.

Участниците ще оформят с плат и запалени свещи алената панделка – интернационален знак на анти-СПИН акцията.

Партньори на Българския Младежки Червен кръст в отбелязването на 1 декември са: Министерството на здравеопазването, Фондация „ Сингъл степ “, Българската асоциация по фамилно обмисляне и полово здраве и Център за полово здраве – София.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР