На 1 април - в Деня на хумора и шегата,

...
На 1 април - в Деня на хумора и шегата,
Коментари Харесай

Музеят на хумора и сатирата в Габрово празнува полвинвековен юбилей

На 1 април - в Деня на хумора и шегата, Музеят на хумора и сатирата отбелязва с разкриване на две изложения, концерт и лекция своята 50-годишнина.

Емблематичната за Габрово културна институция поражда на основата на габровския фолклорен комизъм и на развитата карнавална традиция с концепцията да служи на създателите и ценителите на хумористичното изкуство, да бъде Дом на хумористите и сатириците, които постоянно са недолюбвани от формалната власт, оповестиха от Габровския музей на смеха.

Музеят се утвърждава като неоспорим популяризатор на актуалното хумористично и сатирично творчество в света още в края на 70-те години на предишния век. Началото на интернационалната активност слага Биеналето на хумора и сатирата в изкуствата през 1973 година.
 Българска телеграфна агенция
Следва възходяща поредност от национални и интернационалните състезания и прояви в региона на изкуството, литературата, фолклора, киното и театъра. Домът разгласява свое издание за комизъм и ирония – „ Апропо ”, което слага нови стандарти за съвременно профилирано издание в България. Изгражда се неповторим живописен фонд от хумористични и сатирични произведения от целия свят. 

Маргарита Доровска, шеф на музея, откри  новата експозиция под наслов " Как Габрово стана столица на хумора " и поздрави десетките посетители на музея. Празничната стратегия продължава следобед  с  лекцията на карикатуриста Чавдар Николов под мотото " Свободата да осмиваш ", а в 18:00 часа се открива изложбата " Непорочните моми " -  с политически шаржове на карикатуристите от " Прас Прес " Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов, която съдържа 30 произведения на четиримата създатели. 
 Българска телеграфна агенция
В Залата на жирафите в музея от 19:00 часа стартира концертът на блус-рок групата The Blue Jam Ways.

През целия ден най-малките гости ще могат да вземат участие в играта " Нарисувай ми смешка ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР