На 1 април Джон Стийнхуизен беше преизбран за лидер на

...
На 1 април Джон Стийнхуизен беше преизбран за лидер на
Коментари Харесай

Мечта или мираж: Може ли водената от бялата опозиция в Южна Африка да победи през 2024 г.?

На 1 април Джон Стийнхуизен беше избран отново за водач на Демократичния алианс (DA), най-голямата опозиционна партия в Южна Африка, на конгрес, който се организира всеки три години в Мидранд, тъкмо отвън Йоханесбург.

В речта си пред 2000 членове на партията той обясни желанието на прокурора да изтръгне властта от ръководещия Африкански народен конгрес (ANC) на националните избори през 2024 година и да предотврати всевъзможен вероятен съюз с различен противник, левия стопански Борци за независимост (EFF).

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Пет основни извода от третия републикански президентски спор в Съединени американски щати Войната сред Русия и Украйна: Списък с основни събития, ден 624 Израелският Мосад споделя, че е оказал помощ на бразилската полиция да предотврати хипотетичната офанзива на Хизбула Съединени американски щати удариха хипотетично обвързвано с Иран оборудване за „ склад за оръжия “ в Сирия завършек на списъка

„ През оставащите месеци преди изборите следващата година, прокуратурата ще направи наш приоритет номер едно … предотвратяването на коалиция ANC-EFF “, сподели Steenhuisen в речта си.

Изборите следващата година се считат за най-важните от зората на демокрацията и края на апартейда през 1994 година Вече има опасения измежду правилните на ANC, че след три десетилетия на власт партията може да не събере нужните 50 % от гласовете, нужни за оставане на власт.

Най-индустриализираната нация в Африка се бори да се възвърне от резултатите на пандемията от COVID-19 и вълнистите резултати от нашествието на Русия в Украйна. Една трета от страната е безработна и равнищата на престъпност скочиха, засилвайки възхода на ксенофобски милиции, които упрекват имигрантите. Постепенните спирания на електрозахранването или спиране на натоварването към този момент са рутинни за до шест часа на ден.

Корупционните кавги, в които са забъркани държавни чиновници, се трансфораха в всекидневно събитие. По-рано тази година президентът Сирил Рамафоса помилва своя предходник Джейкъб Зума, който беше хвърлен в пандиза, откакто отхвърли да свидетелства за корупцията и крон капитализма – което стана известно като завземане на страната – по време на неговия мандат.

ANC също е изправен пред отпор, защото базата му за поддръжка последователно понижава заради изменящите се демографски данни. Според данни на Избирателната комисия (IEC) има към 27 милиона регистрирани гласоподаватели: почти 10 милиона от тях са във възрастовите групи 18-29 и 30-39 години.

За гласоподавателите в тези възрастови групи героичният статут на Нелсън Мандела, емблематичният общественик и първият президент на Южна Африка след апартейда, получи удари поради неговото гледище за единение, а не за правдивост.

Всичко това поддържа прокурора да се опита да смъкна ръководещата партия. Steenhuisen споделя, че прокуратурата е чакащото държавно управление и има проект за пречистване на страната.

Все отново дълбоката поддръжка на ANC от локалните среди може да затрудни провалянето. Дори и без никакво обединение, Ramaphosa и харизматичният водач на EFF Julius Malema поотделно съставляват голямо предизвикателство за навлизането на DA в селските и градските региони.


Расата към момента има значение

Роден през 2000 година след сливането на партиите, които бяха част от ръководството на бялото малцинство, DA се разказва като „ необятно центристки “. Той ръководи Западен Кейп – третата по величина провинция в страната, която през първото тримесечие на 2022 година е съдействала с 14 % към брутния вътрешен артикул (БВП) на страната – и град Кейптаун, законодателната столица, която се преглежда като най-добре ръководената община.

Партията се надява да надгради тази база, с цел да грабне властта на национално равнище през 2024 година В Народното събрание ANC остава партията с болшинство с 230 от 400 налични места. DA има 84 места, EFF има 44, а 11 други партии си поделят останалите.

Steenhuisen, който се причисли към DA през цялото време, е член на Народното събрание от 2011 година Той беше краткотраен водач на партията от ноември 2019 година, откакто е служил като основен представител на DA в Народното събрание в продължение на пет години.

Неговите поддръжници споделят, че 47-годишният мъж е индивидът, който ще поведе партията до победа на изборите през 2024 година Лидерът на провинция Гаутенг на партията Соли Мсиманга сподели пред Al Jazeera, че Steenhuisen ще „ стабилизира партийната динамичност, до момента в който се приготвяме за изборите през 2024 година “.

Анализаторите са разграничени по въпроса дали прокуратурата под управлението на Steenhuisen може да направи сериозна диря на изборите следващата година.

„ Мисля, че DA се показва като по-голям състезател [отколкото] е в реалност, само че в това време си остава най-голямата опозиционна партия и има отпечатък в цялата страна “, сподели политическият анализатор Даниел Силке.

>

Леви Ндоу, политически анализатор и учител по политика в Технологичния университет Tshwane, сподели, че е прекомерно рано да се каже дали партията в действителност може да „ победи ANC “.

Исторически крепостите на прокуратурата са били измежду бялата демография. Изселването на високопоставени чернокожи водачи от партията през последното десетилетие също навреди на нейното позициониране като приобщаваща институция в мултикултурна нация като Южна Африка.

Бившият водач на партията Муси Маймане напусна през 2019 година, като сподели, че има „ различия по отношение на визията и посоката “ на партията. Настоящият министър на туризма Патрисия де Лил, определена преди този момент за кмет на Кейптаун под неговата платформа, подаде оставка през 2018 година, като сподели, че „ когато хората ви злоупотребяват, би трябвало да си тръгнете “.

Лидерът на DA в Гаутенг Соли Мсиманга обаче отхвърли това, което той назова „ отнемане “.

„ Защо, когато хората изоставен прокуратурата, това е проблем на черните? Нашият проект е доста явен, желаеме да изградим наш личен роман и история и желаеме да сме сигурни, че сме в положение да изработим нашето ценностно предложение за хората в SA и това е значимото “, сподели той.

Въпреки това расата към момента има огромно значение в Южна Африка, където повече от една трета от популацията живее в беднотия, до момента в който по-голямата част от благосъстоянието се управлява от бялото малцинство.

Игра на цифри

В южноафриканската политика, сходно на доста други места, спечелването на избори също е обвързвано с числата.

Според данните на IEC през 2019 година DA получи 20,77 % от гласовете през 2019 година, което е спад от 2014 година, когато събра 22,23 % от гласовете, само че нарастване по отношение на 2009 година, когато получи повече от 16 % от гласовете.

Но поддръжката на ръководещата партия също понижа от 62,15 % през 2014 година до 57,50 през 2019 година През февруари вътрешният електорален отчет на ANC предвижда, че поддръжката на партията ще спадне до 37 %, запазвайки DA на 27 %, а EFF на 10 %.

Множество частни изследвания също имат значение. Едно от организацията за пазарни изследвания Ipsos демонстрира, че е евентуално 43 % от записаните гласоподаватели да гласоподават за ANC, като изследването на DA е единствено 20 %.

Друго изследване, оповестено при започване на октомври от мозъчния концерн Social Research Foundation, предвижда, че ANC ще събере 45 % от гласовете, до момента в който DA ще получи 31 %.

„ Скок на вярата за Steenhuisen е да се показа като идващ президент, защото DA е партия с 20-25 % и мисля, че чакаме несигурни избори през 2024 година “, сподели Силке.

Междувременно анализаторите споделят, че приказките на прокуратурата за обсъждан съюз сред ANC и EFF са роман, воден от спорната проимиграционна позиция на последната и преразпределението на права върху земя, с цел да вся боязън измежду електората.

Самият DA търси коалиция с доста по-малки партии, само че историята му на несполучливи партньорства може да попречи на напредъка му в това отношение.

През 2016 година ръководи съдружни държавни управления в огромните градове Йоханесбург, Тшване в Гаутенг и метрото на Нелсън Мандела в Източен Кейп. В рамките на три години тези обединения се разпаднаха и всички кметове на DA бяха изхвърлени от служба. След изборите за локално държавно управление през 2021 година DA още веднъж влезе в коалиция с по-малки партии, с цел да ръководи Йоханесбург, само че още веднъж се провали.

Като се има поради това минало, анализатори споделят, че пътят на прокуратурата към властта остава комплициран. Големият въпрос в този момент, прибавят те, е какъв брой гласоподаватели, разочаровани от другите тежки играчи и търсещи нов политически дом, може ли това да притегли към себе си?

Дори родените свободни генерации (тези, родени след 1994 г.) ще се окажат сложни за увещание, макар че са разочаровани от ANC. Гласуващият за първи път 20-годишният Колби Адонис, студент по човешки запаси в Кейптаун, е един от тези, които остават невпечатлени от прокуратурата, изключително от нейната проционистка позиция.

„ Мисля, че те имат посока за страната, само че в това време са противоречиви; те приказват за едно нещо, а по-късно вършат друго “, сподели той пред Ал Джазира. „ По отношение на даването на услуги те вършат доста за град Кейптаун и са доста ефикасни, само че не мога да гласоподавам за партия, която поддържа това, което се случва в Израел; умират почтени деца. ”


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР