На 1 април 2022 година Музеят на хумора и сатирата

...
На 1 април 2022 година Музеят на хумора и сатирата
Коментари Харесай

Музеят на хумора и сатирата празнува 50 годишнина

На 1 април 2022 година Музеят на хумора и сатирата ще означи своята 50-годишнина. Емблематичната за Габрово културна институция поражда на основата на габровския фолклорен комизъм и на развитата карнавална традиция, с концепцията да служи на създателите и на ценителите на хумористичното изкуство, да бъде дом на хумористите и сатириците, които постоянно са недолюбвани от формалната власт. Създаден с възторг и упоритост да обхване необятен набор от проявления на комичното в международен мащаб, Музеят се утвърждава като неоспорим популяризатор на модерно хумористично и сатирично творчество в света още в края на 70-те години на предишния век.

Началото на интернационалната активност слага Биеналето на хумора и сатирата в изкуствата през 1973 година. Следва възходяща поредност от национални и интернационалните състезания и прояви в региона на изкуството, литературата, фолклора, киното и театъра. Домът разгласява свое издание за комизъм и сатирата – „ Апропо”, което слага нови стандарти за съвременно профилирано издание в България. Изгражда се неповторим живописен фонд от хумористични и сатирични произведения от целия свят. Габрово стои твърдо на картата на международните центрове на комизъм.

Ала идват икономическите и политически разтърсвания през 1989 и бурният вятър на измененията безусловно прекършва голяма част от интернационалната активност на институцията. Следват години на тествания и оцеляване, преосмисляне на активността и адаптиране към новите стопански условия. Домът съумява да запази интернационалния си авторитет и име.

Днес Музеят на хумора и сатирата е насочен към рационализация на своите архитектурни пространства, постанова се с интензивно наличие във виртуалното пространство, преориентира активността си към изява и подкрепяне на млади модерни създатели, крои смели проекти за бъдещето.

Но зад всичко казано стоят хиляди създатели от страната и чужбина и една дребна войска от хора, споделили част от професионалния си път с Музея. За тях, прекараните в тази институция години остават най-щастливите!

Честита да е 50-годишнината на Музея на хумора и сатирата в Габрово!

ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА

11:00 КАК ГАБРОВО СТАНА СТОЛИЦА НА ХУМОРА

Откриване на новата експозиция, зала 2

16:30 СВОБОДАТА ДА ОСМИВАШ

Лекция на Чавдар Николов, зала 7А

18:00 НЕПОРОЧНИТЕ МОМИ

Откриване на галерия политически шаржове на карикатуристите от Прас Прес Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов., зала 7
`Музеят

19:00 – 20:00 Концерт на блус-рок групата „ The Blue Jam Ways “

Зала на жирафите

През целия ден най-малките ни фенове могат да вземат участие в играта НАРИСУВАЙ МИ ШЕГА.

---

Изложбата КАК ГАБРОВО СТАНА СТОЛИЦА НА ХУМОРА е новата непрекъсната експозиция на Музея на хумора и сатирата. С интерактивните си детайли въвлича фена, потапяйки го в духа на остаряло Габрово, превежда го през социалистическата ера и интервала след 1989. Познатите на всички габровски смешки с илюстрациите на Борис Димовски, са допълнени от пъстри разказвачи – персонажи, свързани с историята на габровския комизъм и Музея, нарисувани от родения в Габрово карикатурист Христо Комарницки. Изложбата цели да въвлече посетителя, като му показа историята на града и габровската спестовност през призмата на хумора и присъщата самоирония. Изложбата припомня, че в духа на актуалната просвета на преработване, преизползване на запаси и предприемачество, габровският опит е настоящ за днешния човек.

Експозицията цели да помогне за разбирането на историята и културната роля на Музея на хумора и сатирата и е основна за показване на идентичността на град Габрово като столица на хумора.

Изложбата се осъществя с финансовата поддръжката на Министерство на културата, ПРЕЦИЗ-СК, AMK ЕООД Габрово, Николинка Хинкова, Плам Пласт ООД, Търтей консулт ООД.

Партньори: Държавен списък – Габрово, Регионална библиотека Априлов – Палаузов, Регионален исторически музей – Габрово.

СВОБОДАТА ДА ОСМИВАШ

Лекция на Чавдар Николов

Често свободата да осмиваш е плащана с живота на карикатуристи през цялата история на карикатурата. Примерите, когато карикатуристите са отстоявали свободата си изпълватт 18 век във Франция и доближават до наши дни. Удивителната мощ на карикатурата да понесе тези удари на реакционизма демонстрира, че прогнозите за отмирането на това изкуство през днешния ден са мощно пресилени и несъстоятелни. СВОБОДАТА ДА ОСМИВАШ е първата от серия лекции с фокус – подигравка, на Чавдар Николов в Музея на хумора и сатирата.

НЕПОРОЧНИТЕ МОМИ

Изложба политически шаржове на карикатуристите от Прас Прес Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов

Те идват от села и паланки, от първоначални партийни организации и цивилен квоти. Идват обрулени, смачкани и решени на всичко да се доберат до Райската градина на площад „ Народно заседание “. Покриват телата си със скъпи облекла, вършат фейслифт на мутрите си, подреждат косите си и предостатъчно се оглеждат във вестниците и малките екрани адамови. И тогава, о смут, катран в меда, сол в кафето, вода в дизела - Цачева, Караянчева, Цацарова, Сидерова, Пеевска, Цветанова, Йотова, Радева, Папазова, Василева, Джамбазка, Мангърова, Михайлова, Милева, Нинова, Путина, Медведева, Ковачка,Гергова, Марешка, Симеонова и другите от осма страница на вестник Прас Прес. Пак са те и сякаш същите, още по-обрулени, още по- смачкани и непристойно оядени. Вижте ги оттатък Райската градина. Вижте ги във виртуалния пъкъл, който нямате сили да им създадете в реалност.

В края на празничния 1 април габровската група „ The Blue Jam Ways “ в състав: Калин Василев - китара, вокал; Цветомир Цанков – вокал; Светозар Колев /Питкин/ - китара, вокал; Дора Тодорова – перкусии, ще „ забърка мармалада “ – комбинация от блусмузика, само че и на стиловете, които в попмузиката на XX век се раждат въз основата на блуса - суинг, темп енд блус, и - естествено – рок еднд рол.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР