На 1, 2 и 3 юли 2021 г. (четвъртък, петък

...
На 1, 2 и 3 юли 2021 г. (четвъртък, петък
Коментари Харесай

Мездра става домакин на Кинопанорамата „Ехо от Банско филм фест“

На 1, 2 и 3 юли 2021 година (четвъртък, петък и събота) в Археологически комплекс „ Калето “ - Мездра ще се организира Панорама на планинарското, приключенско и рисково кино „ Ехо от Банско филм фест “, оповестиха от управата в града.
В нея ще бъдат показани определени филми от афиша на International Mountain Film Festival „ Bansko Film Fest”. Входът за фенове е свободен.
Организатори на събитието са Община Мездра и Сдружение „ Международен фестивал на планинарския филм Банско филм фест “ по самодейност на инж. Делян Дамяновски, изпълнителен шеф на Националната асоциация на ръководителите на общински препоръки в Република България (НАПОС-РБ).
Програмата на кинопанорамата включва 9 планинарски, рискови и авантюристичен късометражни ленти, запечатали вдъхновяващите прекарвания на световноизвестни алпинисти, пътешественици и фенове на рискови спортове от 7 страни - Австрия, Албания, Белгия, Германия, Полша, Франция и Съединени американски щати. Главни герои в тях са едни от най-големите имена в алпинизма, катеренето, каякинга, парапланеризма, колоезденето, пътешествията и откривателството на труднодостъпни точки на планетата.

Програма на Панорама на планинарското, приключенско и рисково кино „ Ехо от Банско филм фест “ - „ Калето - Мездра 2021 “:

1 юли 2021 година (четвъртък)
- 20.30 ч. - Откриване на кинопанорамата.
- 21 - 21.41 ч. - „ Да прелетиш до 8000 метра “ (Франция, 2017 година, Антоан Жирар, 41 мин.). Антоан Жирар прелита дружно с палатката си над северен Пакистан чрез парапланер, прекосявайки над 1200 км в продължение на 19 дни, след което прелита соло до Хималаите. Сам със себе си за компания, той лети над тази зашеметяваща планинска верига и доближава височина от 8157 м, с цел да види Броуд Пик отвисоко. Антоан Жирар е номиниран от National Geographic за „ Приключенец на годината” за 2017 година През същата година той беше формален посетител на „ Банско филм фест 2017 “. Награда на Международния кинофестивал на планинарското кино „ Банско филм фест 2018 “ за цялостна реализация в рискови условия.
- 21.41 - 22.13 ч. - „ Без ските би ми било скучно в Хималаите”, (Полша, 2015 година, Дариуш Залуски, 32 мин.). Филмов документ за ски алпинистките достижения на Анджей Баргиел. Изпълнен със пристрастеност, комизъм и близост роман за сбъднатите фантазии, с помощта на невероятната непримиримост и безрезервност. Големият занаятчия Дариуш Залуски демонстрира герои от плът и кръв в една чудесно разказана история - без преструвки и подправен възторг.
- 22.13 - 23.25 ч. - „ Балканско колоездачно премеждие “ (Белгия, 2017 година, Жан-Юже Коре, 70 мин.). Жан-Юже Коре изследва нелегално изоставена руска диря в България. Неговото прекосяване, снимано от чужд, води до непредвидена реакция от медиите и предизвика спор в Европейския парламент. Шест месеца по-късно той пропътува региона на велосипед и се гмурка в историята на Балканите, която изследва, откогато е 19-годишен. Открива земя на гостолюбие, цялостна с изненади: сприятелява се с косовски гмуркачи, става очевидец на следствията от войната в Босна и Херцеговина и качва изгубено куче на велосипеда си. Едно човешко странствуване с спонтанен маршрут, покрай планините и природата, което дава смисъл на израза „ модерно приключение”. Награда на Журито на Международния кинофестивал на планинарското кино „ Банско филм фест 2018 “.

2 юли 2021 година (петък)
- 20.30 ч. - Отваряне на вратите.
- 21 - 23 ч. „ Манаслу “ (Австрия, 2018 година, Гералд Салмина, 123 мин.). Идеята за кино лентата се базира на житейската история на Ханс Камерландер, най-значителните му триумфи и нещастия. Триумфът, с който става знаменит, е най-бързото нанагорнище на връх Еверест за 16 часа и 40 минути през 1996 година, последвано от първото ски втурване от върха на най-високата планина в света. Най-болезненият му миг е през 1991 година на връх Манаслу в Непал, когато изгубва трагично двама от най-хубавите си другари. През есента на 2017 година Камерландер и сътрудникът му Щефан Кек се връщат към Манаслу, с цел да изкачат 8163-метровия връх и вероятно да се спуснат по нов ски-маршрут. След 26 години това нанагорнище освен е предизвикателство за Ханс Камерландер, само че още веднъж го изправя пред нещастието от 1991 година, която той към момента не е съумял да преживее. Биографичен филм за един от най-великите планинари на нашето време, показан посредством архивни фрагменти и благодарение на доста артисти в изиграни подиуми. Награда за най-хубав сюжет на Международния кинофестивал на планинарското кино „ Банско филм фест 2019 “.
- 23 - 23.06 ч. - „ Пълнолуние “ (Германия, Австрия, 2019 година, Филип Бекер, Макс Кронек, Йохен Месле, Йоханес Мюлер, 6 мин.). Затварянето на лифтовите станции и залязващото слънце бележат края на екшъна за множеството скиори. Не и за Макс Кронек и Йохен Месле. Докато ски градовете заспиват, те се насочат към планините и ги гледат по какъв начин се пробуждат в нова светлина. Снегът още веднъж стартира да свети. Само звукът на ските им, завиващи в свежият сняг, нарушават тишината на пълнолунната нощ. Този ски филм е сниман без изкуствена светлина през интервалите на пълнолуние през зимата на 2019 година Предизвикателство освен за скиорите, само че и за основателите на кино лентата. Специално споменаване на Журито на Международния кинофестивал на планинарското кино „ Банско филм фест 2019 “.
- 23.06 - 23.25 ч. - „ Лунаг Ри “ (Германия, 2016 година, Йоахим Хелинген, 18 мин.). Когато затваря очи и мисли за Непал, пред вътрешния поглед на Давид Лама се появяват не снежните планини, а зелените долини и дребното село в тях, където е израсъл неговият татко. Като дете австрийският планинар ги е посещавал на гърба на родителите. При следващото идване той към този момент дефинира темпото. Семейството е пристигнало да погостува на роднините на татко му. Но за Давид това не е единствената причина да се върне в Непал - дружно с американската алпийска легенда Конрад Анкер има желание да направи опит за нанагорнище на превъзходния Лунаг Ри (6907 м) по неговата северозападна стена. Но се оказва, че предизвикването е прекомерно огромно и не може да бъде преодоляно. Не и този път…

3 юли 2021 година (събота)
- 20.30 ч. - Отваряне на вратите.
- 20.50 - 21.10 ч. - „ Тежестта на водата “ (САЩ, 2018 година, Майкъл Браун, 80 мин.). „ Тежестта на водата” е история за един незрящ мъж, който балансира сред страха от удавяне в хаоса измежду праговете на бурни реки и непреодолимото предпочитание да се изтръгне от пандиза на мрака. Сам с каяка си той се спуска по най-прочутата бурна река в света – Колорадо, в правата й през Гранд Каньон. Ерик Уайхенмайър (първият кьорав човек, изкачил Еверест) към този момент се е справял с изумителни провокации, пред които и зрящите биха се сепнали, даже е изкачил Еверест, само че спускането с каяк по бурна река е нещо друго. Движенето на водата е непредсказуемо, скалите по стените на каньона са безпощадни, грохотът не му разрешава да чуе гласа на навигатора си и го излага на смъртна заплаха, а приятелите му са в същото състояние и се борят за личното си оцеляване. Скоро той ще разбере, че всички мерки и тренировки могат да се окажат незадоволителни. С наближаването на Лава Фолс - най-страховития предел на Гранд Каньон, страхът обзема Ерик с такава мощ, че съвсем го сковава. Награда за филм, отразяващ планинарските спортове, проучвания и завършения на Международния кинофестивал на планинарското кино „ Банско филм фест 2019 “.
- 22.10 - 22.30 ч. - „ Когато планините бяха диви “ (Албания, Австрия, 2015 година, Йоханес Хофман, 19 мин.). Група от петима другари - скиори, сноубордисти и кино оператор, потеглят със своя ван да търсят дивата страна на Балканите. Преди да стигнат до крайната си цел - планините в Албания, те минават през региони, където личат следи от войната след разпадането на Югославия.
- 22.30 - 23.20 ч. - „ Навлизане в две вселени - епопея в Гренландия “, 2016 година, Германия, Йохен Шмол, 52 мин.). Трима носители на влиятелната премия „ Приключенец на годината “ на списание „ National Geographic “ (една от тях е сестрата на Ерик Макнейър-Лондри - Сара, един от формалните посетители на „ Банско филм фест 2017 “) подхващат невероятна каякарска задача в Гренландия. Със ски и кайтове те теглят своите каяци 1000 км през ледената пустота, а след това вършат втурване по най-северната река, по която някой в миналото е гребал. Награда за цялостна реализация в рискови условия на Международния кинофестивал на планинарското кино „ Банско филм фест 2017 “.

*Организаторите си резервират правото на промени в програмата! При неприятно време събитието ще се състои в Заседателната зала на Община Мездра, която се намира на четвъртия етаж в постройката на Съвета.
Специален посетител на кинопанорамата ще бъде Натали Петрова, шеф на „ Банско филм фест”.
Дните на планинарското, приключенско и рисково кино „ Ехо от Банско филм фест “ са от празничната стратегия по случай 8-ия рожден ден на Археологически комплекс „ Калето “ в - Мездра, който ще бъде празнуван публично на 3 юли 2021 година (събота).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР