На 07.01.2021 г. е бил направен обратен превоз към Италия

...
На 07.01.2021 г. е бил направен обратен превоз към Италия
Коментари Харесай

Върнахме 23 тона незаконни отпадъци на Италия

На 07.01.2021 година е бил изработен противоположен транспорт към Италия на открит противозаконен транспорт на 22,72 т боклуци от текстил. Това е станало допустимо вследствие на съгласуваност и взаимоотношение на Националния координационен център към Министерството на околната среда и водите с способените органи на страните по превоз и предназначение, както и с Oкръжна прокуратура Видин, ОД на Министерство на вътрешните работи и Главна дирекция „ Гранична полиция “, оповестиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Съгласно осъществен разбор на риска от дирекция „ Национален координационен център “, българска компания с букви И.Р.Г. е избрана като високорискова по отношение на трансграничен транспорт на боклуци, по тази причина с писмо до Главна дирекция „ Гранична полиция “ и Агенция „ Митници “ министърът на околната среда и водите Емил Димитров е изискал осъществяване на прецизен надзор при всички транспорти за въпросното сдружение.

През м. май 2020 година е подаден сигнал от Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост " 2 – Видин " за транспорт на въпросната компания, осъществена е инспекция от страна на РИОСВ-Монтана, при която е открит противозаконен транспорт на 22,72 т боклуци от текстил. Получател е българското сдружение И.Р.Г., а отпадъците са с генезис от Италия.

Превозът е избран като противозаконен по реда на наредбите на Регламент (ЕО) 1013/2006 на Екологичен потенциал и на Съвета по отношение на транспорти на боклуци /чл. 2, т. 35, писмен знак ж/, според които отпадъците би трябвало да бъдат върнати от лицето, което урежда транспорта, компания от Швейцария, на упоменатата в документите по транспорта като генератор на отпадъците италианска компания.

Инициирано е следствие от Окръжна прокуратура-Видин, в хода на което е конкретизиран типа на импортираните боклуци (абсорбенти, кърпи за заличаване, филтърни материали и защитни дрехи с EWC код 15 02 03), които според документите, съпътстващи транспорта би следвало да са текстилни материали с EWC код 19 12 08. Дружеството-получател на отпадъците, находящо се в с. Горник, община Червен бряг, има наложена през м. април 2020 година насилствена административна мярка от шефа на РИОСВ-Плевен. Отпадъците са съхранявани и охранявани на терен на " Пътна полиция " на ОД на МВР-Монтана.

За интервала от основаването на НКЦ като оперативна работна група до края на м. ноември на 2020 година нерегламентираните транспорти на боклуци в процентно съответствие са намалели от 11,62% на 2,85%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР