На 04.06.2024 г. Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняеми

...
На 04.06.2024 г. Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняеми
Коментари Харесай

СГП привлече 11 обвиняеми и задържа 3 от тях след съвместна операция с ГДБОП

На 04.06.2024 година Софийска градска прокуратура (СГП) притегли като обвинени 11 лица и задържа 3 от тях за период до 72 часа след профилирана полицейска интервенция на Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ (ГДБОП), извършена на територията на градовете София, Варна, Казанлък, Самоков и други под управлението на СГП, оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.

Едно от лицата е привлечено към наказателна отговорност за компютърно закононарушение по член 319б, алинея 3, вр. алинея 1 Наказателен кодекс, а точно за това, че непозволено добавил, употребявал, трансформирал и унищожил компютърни данни в осведомителна система, като действието е осъществено за имотна полза.

Останалите 10 обвинени са привлечени за изпиране на пари - закононарушение по член 253, алинея 2, вр. алинея 1 Наказателен кодекс. Част от тези лица са имали открити на тяхно име банкови сметки, по които са постъпвали суми, източвани посредством компютърно манипулиране на банковите сметки на физически и юридически лица. Успешните непозволени интервенции са в размер на близо 800 000 лв..

На 04.06.2024 година след утвърждение от Софийски градски съд (СГС) са осъществени 30 претърсвания и изземвания. Иззети са компютри, телефони, флаш памети, друга документи и други движимости.

Три от лицата са арестувани за период до 72 часа, седем са с мярка за неотклонение парична гаранция в размер сред 5 000 и 10 000 лева, един от обвинените е с подписка.

Разследването по случая продължава от ГДБОП под управлението и надзора на СГП.

Предстои да бъде направено искане от СГП пред Софийски градски съд за взимане на мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на обвинените, които са арестувани за период до 72 часа.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР