На 03.04.2022г. Ние, жителите на с. Лозен за втори път

...
На 03.04.2022г. Ние, жителите на с. Лозен за втори път
Коментари Харесай

Лозен излиза на магистралата на нов протест срещу ферма за насекоми

На 03.04.2022г. Ние, жителите на с. Лозен за повторно излизаме на всеобщ митинг против желанията за създаване на цех за развъждане на мухи и ларви на територията на с. Лозен. Настояваме и за оставката на министър Борислав Сандов, който еднолично влезе в ролята на върховен арбитър и анулира предходното решение на министъра на околната среда и водите за правене на оценка за влияние върху околната среда на въпросната плантация, лишавайки хората от законните им права за присъединяване в решенията касаещи общността им!    

Протеста се провежда от съдружие ”Развитие за Лозен ”  на 03.04.2022г. от 10.30ч. на кръстовището на бул. Цариградско шосе и ул. Стар лозенски път. 

Протеста е в отговор на гражданската вълна от неодобрение, надигнала се в селото и подкрепена с подписка от съвсем 4000 души в резултат на опитите на компания “Насекомо ” да придвижи тихомълком производството си на  територията на село Лозен , употребявайки дефекти в законодателството. Обществеността е възмутена и от поддръжката, която някои институции оказват на компанията, макар негативните мнения за миризмите отделяни от производството на същата компания в гр. Елин Пелин, за което има стотици очевидци, десетки записани на видео и ясното мнение против позиционирането им в селото, изразено посредством голям брой писма до институциите и митинг на жителите на с. Лозен. 

Нашите претенции:

1.Незабавно евакуиране на разрешителното за преустрояване на някогашната мебелна фабрика ОРТ в пилотна плантация за ларви и инсекти.

2. Оставка на министъра на Министерство на околната среда и водите - Б. Сандов. Поради очевидно изразен лобизъм в корпоративен интерес и дейности в прорез със отговорностите му и против правото на здравословна и удобна среда на живот на жителите, според чл.55,  от Конституцията на Република България.

            През Октомври 2021 в Лозен разбрахме, че Насекомо, се канят да се нанесат в селото, в някогашната фабрика и склад за мебели ОРТ, като са заобиколили всички процедури, в това число и по Оценка на въздействието върху околната среда и публично разискване, посредством искане за преустрояване. Вече знаехме за многочислените митинг и и недоволства на хората от Елин Пелин, против производството на Насекомо, което разнася зловонна миризма на мърша из целия град - видео. Забележете - интензивно развъждане на хиляди тонове животни и скотски артикули ( инсекти и ларви) без Оценка на въздействието върху околната среда и без запознаване на засегнатото население.

Възмутена обществеността реагира остро. Започнаха митинг и. Тогавашния министър на Министерство на околната среда и водите - Асен Личев, вземайки поради огромния публичен интерес, и поради констатациите на Омбудсмана след стотици сигнали до него, и на Инспектората на Министерство на околната среда и водите, след десетки сигнали и до него, за редица нарушавания в процедурата на Насекомо, прави единствения верен ход, като подрежда това, което е трябвало да се стори по закон в самото начало - обновяване на процедура по Оценка на въздействието върху околната среда и публично разискване. 

Насекомо предвиждайки неподходящ резултат от процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда, подават тъжба във Върховен административен съд, против Министерство на околната среда и водите. В същото време стартира институционален напън върху обособени хора, които са дейни в митинг ите против Насекомо. Внезапни инспекции от Централно управление на Национална агенция за приходите на бизнесите им, тъжби против огради и постройки в парцелите на деятелите. Започва дело на Насекомо против зам. кмета на Елин Пелин с обвиняване, че в изявление е посочил като миришещо производството на Насекомо.

Докато селото изчаква решението на Върховен административен съд и има вяра, че Министерство на околната среда и водите работи и ще работи в полза на хората и ще пази осъществяването на Оценка на въздействието върху околната среда. На 11.03.2022 година в деня за парламентарен надзор, депутата Евгения Алексиева, която живее в Лозен , насочва запитване към към този момент новия министър на Министерство на околната среда и водите - Борислав Сандов, ще поддържа ли хората от Лозен , при положение, че Върховен административен съд се произнесат в интерес на Насекомо, т.е. дали ще апелира едно такова решение. Сандов излиза на трибуната на Народно събрание и вместо да отговори на въпроса, стартира рекламна презентация на Насекомо, за това какъв брой потребно и новаторско е тяхното произвеждане. Държание на рекламен сътрудник, юрист и презентатор на заседание за набиране на акционери, само че не и на министър. Сандов се аргументира с 3 инспекции на Регионална инспекция за опазване на околната среда, осъществявани през годините обратно, всичките от които осъществени по доста подозрителен метод, без механически средства за премерване на миризми, на принципа- “дойдохме, подушихме, всичко е наред ”. В имитация му се обръща внимание, че има подписка в която 4000 души от селото са се разписали против насекомо и му връчва диск  на който членове на Сдружение ”Развитие за Лозен ” интервюират 162 поданици на Елин Пелин, 158 от които настояват, че от Насекомо от време на време мирише нетърпимо и извънредно неприятно, най-често на мърша. Въпреки това Сандов дава отговор, че не вижда проблем и прави опит да смени значимата тематика.  

Още на идващия работен ден, на 14.03.2022г., Б. Сандов в качеството си на министър на Министерство на околната среда и водите с молба до Върховен административен съд изтегля процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда, без претекстове. По този метод, той на практика приключва делото и отстранява процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда, отваряйки пътя на Насекомо и лишавайки общността от правото им на присъединяване в решенията касаещи околната среда и  качеството на живот. Това е решение безусловно анти всички правила на Закон за опазване на околната среда. Логично трябваше да изчака решението на Върховен административен съд, разумно министъра на Министерство на околната среда и водите би трябвало да се застъпи за очевидната потребност от Оценка на въздействието върху околната среда, по този начин както направи предшественика му А. Личев основан на отчет на Инспектората към Министерство на околната среда и водите, който изрично и недвусмислено установи, че въпросното произвеждане попада в обсега на Приложение № 2 (т.1, б. „ д “) към член 93, алинея 1, т. 1 и 2 от Закон за опазване на околната среда. и че шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда София е направил неправилна преценка на капиталовото предложение на „ Насекомо “ АД и постановяването на писмо с изх. №  11335-8783/21.09.2021 година, в резюме - би трябвало да се прави Оценка на въздействието върху околната среда!  

Защото единствено оценката за влияние, може да даде справедлива визия за производството. Логично в качеството си на министър Сандов, на съображение публичния интерес трябваше да предприеме всички вероятни дейности, в това число и Оценка на въздействието върху околната среда с цел да получи безапелационни обстоятелства по отношение на това произвеждане и дали има заплаха да се утежни качеството на живот на хората. Задаваме си въпроса, в случай че всичко е наред с това произвеждане, за какво ги е боязън от Оценка на въздействието върху околната среда? Защо 158 от 162 инцидентно интервюирани в Елин Пелин споделят, че от Насекомо мирише нетърпимо на мърша ( видео )? Защо в Eлин Пелин също е имало митинг и и толкоз доста сигнали за инспекции? Това деяние на Сандов е недвусмислено доказателство, че той работи в частен интерес. Няма безусловно никаква логичност, която да твърди противоположното. Сандов прави изменничество по отношение на хората!

 

Ние хората от Лозен в никакъв случай няма да позволим в рамките ни да се настани произвеждане застрашаващо качеството на живот и въздуха на китното ни село!

 

 

—---------------------------------

* Извадка от отчет 48-00-775/ 11.2021 на Инспектората към Министерство на околната среда и водите на част от пропуските и нарушаванията по капиталово желание на Насекомо АД: 

11.    При постановяването на писмо изх. №  11335-8783/21.09.2021 година на шефа на РИОСВ-София, с което е признато, че Инвестиционно предложение „ Вътрешно преустрояване и промяна на предназначението на административно-производствена постройка в пилотна плантация за инсекти “ в аграрен парцел с идентификатор № 44063.6209.3158, м. „ Сахтяница – Долни Лозен “, с. Долни Лозен , регион „ Панчарево “, Столична община, декларирано от „ Насекомо “ АД-гр. София, попада в обсега на чл.2, ал.2 от Наредбата за Оценка за съвместимост и не е належащо осъществяване на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за Оценка за съвместимост, не са съобразени чл.3, параграф 6 от Регламент (ЕО) № 1069/2009 на Европейския парламент и на Съвета от 21 октомври 2009 година за определяне на здравни правила по отношение на странични скотски артикули и производни артикули, непредназначени за консумация от индивида и за анулация на Регламент (ЕО) № 1774/2002 (Регламент за страничните скотски продукти) и съображения 6 и 12 от Преамбюла на  Регламент (ЕС) 2017/893 на Комисията от 24 май 2017 година за изменение на приложения I и IV към Регламент (ЕО) № 999/2001 на Европейския парламент и на Съвета и приложения X, XIV и XV към Регламент (ЕС) № 142/2011 на Комисията във връзка с наредбите за модифицирания скотски протеин.

С оглед на посочената правна наредба и писмо изх. № 48-00-775/09.11.2021 година на шефа на дирекция ЕООВОСПЗ може обосновано да се одобри, че развъждането на инсекти от типовете: черна муха боец (Hermetia illucens), къщна (домашна) муха (Musca domestica), жълт брашнен бръмбар (Tenebrio molitor), дребен мрачник (Alphitobius diaperinus), домакински щурец (Acheta domesticus), индийски щурец (Gryllodes sigillatus) и бананов щурец (Gryllus assimilis), чиято цел е произвеждане на модифициран скотски протеин, получен от инсекти , попада в обсега на Приложение № 2 (т.1, б. „ д “) към член 93, алинея 1, т. 1 и 2 от Закон за опазване на околната среда.

12.    Липсата на легално определение в българското законодателство на понятието „ интензивно отглеждане на животни “, е довело до неправилна преценка на капиталовото предложение на „ Насекомо “ АД и постановяването на писмо с изх. №  11335-8783/21.09.2021 година на шефа на РИОСВ-София. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР