На 02.07. бандата чества 10 години от създаването си в

...
На 02.07. бандата чества 10 години от създаването си в
Коментари Харесай

Христо Коликов : Искам да покажа на хората красотата на музиката, да ги накарам да забравят ежедневието и да съпреживеем заедно това приключение

 На 02.07. бандата празнува 10 години от основаването си в Летен спектакъл, Варна

Как започнахте и до къде стигнахте?

Скоро откакто се завърнах в България, след студентстването ми в Австрия, срещнах една другарка, която доста се зарадва, че още веднъж съм в родината и ме предложения да изсвирвам на сватбата ѝ. Нямах концепция по какъв начин ще се случи това, защото нямах група, само че започнах да диря китаристи, които да споделят моята пристрастеност към испанската музика.

Познати ме свързаха с двама китаристи – Цветан Андреев и Симеон Леонидов, тогава студенти по китара в ДМА. Веднага се получи! Така се роди “Румба Афисионадо ". Преди сватбата направихме концерт в “Червената Къща ", който провокира възторг и по този начин разбрахме, че сме на прав път. Последваха страхотни концерти, преживявания и невероятни случки. През 2013-та, в групата към този момент участваха 8 индивида, казвахме се Дел Падре и бяхме издали страховит албум. Свирили сме на едни от най-големите фестивали и подиуми в България и в Европа, а черешката ще бъде концерта на сцената на най-красивия летен спектакъл в България.

Правиш ли си равносметка за тези 10 години?

Да, всеки прави равносметка, когато измине избран интервал от време, отдадено на избрана цел. В случая задачата е, музиката, която обичам и на която съм се посветил, да доближи както до хората, които не са толкоз осведомени с нея, по този начин и до тези, които са към този момент почитатели. Защото споделеното преживяване на хубави моменти е несравнимо. През тези години съм правил всичко допустимо това да се случи и имам вяра, че не е било на вятъра. На наши огромни концерти сме канили доста посетители на сцената - музиканти, танцьори и артисти, които надграждаха и обогатяваха преживяването ни и това на публиката. Имаме доста почитатели, с които сме споделяли и споделяме прелестни концерти и всичко това, е една страхотна равносметка.

Какво ви даде и какво ви лиши пандемията?

Даде ми опция да поспра за малко, да погледна на живота от друга позиция и да премисля целите си. Затварянето ме завари на вилата, където със брачната половинка ми и дребната ни щерка изживяхме едни от най-хубавите си интервали дружно! Това, което ми лиши тази обстановка, бяха концертите и срещите ми с хората, само че това не е безусловно неприятно – по този начин оцених, какво имам и какво върша.

Ще има ли изненади на концерта на 2.07?

Разбира се – нали е рожден ден!

Какво не доближава на БГ артистите, с цел да станат международни?

Забелязвам един блян на българските актьори да се харесат на национално равнище и да се съпоставят и съревновават с сътрудниците си на родната сцена, а мечтаят да излязат на интернационално равнище. Това се би се получило доста мъчно, защото международните трендове непрекъснато се трансформират и развиват, а у нас има една носталгия и търсене на към този момент познати и наложили се през годините актьори.

Коя е вашата аудитория?

Това са феновете на хубавата и енергична музика, които желаят да се пренесат, най-малко за малко, на едно слънчево и нехайно място, където да изживеят страхотни страсти, които да ги заредят с живот. Няма възрастова граница, което е доста мотивиращо за нас, да продължаваме да радваме всички.

Можеш ли да наречеш музиката специалност?

Професия е, когато си се посветил на музиката и изкарваш прехраната си с нея. Но с цел да стене твоя специалност, би трябвало да си положил доста труд и да си я трансформирал в предопределение.  Напоследък, всеки който скалъпи нещо на електронното си устройство, стартира да си приписва прозвището музикант. Това е, все едно да си сложиш лепенка на раната и да тръбиш, че си доктор.

Трудно ли е пеенето?

Ето тук в играта влиза гения. Без него не става нищо. Зависи и тъкмо към кой музикален жанр си се насочил – не всеки артист може да изпее всичко. За мен особено е доста елементарно, тъй като си познавам опциите на гласа, които инцидентно или не, съответстваха със стила музика, който ми е обичан.

Коя е първата ария, която си се опитвал да пееш?

Родителите ми настояват, че на 1 годишна възраст съм почнал да си свиркам, когато са ме слагали на гърнето. Но за ария, си припомням, че пеех с цялостно гърло за “шарени черги тъче ".

Какво те вълнува отвън музиката?

Семейството ми, хубавите филми и увлекателните книги.

Какво си тананикаш най-често?

Не е едно и също нещо. Ако изучавам нов текст е това. Иначе, в главата ми е като музикален плейлист – съгласно настроението ми.

Кое е най-вълнуващото ти преживяване на сцена?

Когато, преди години, на най-големия фестивал за циганска музика в Полша, излязох на сцената и видях цялостен стадион с хора, които затанцуваха и запяха с нас. Още настръхвам, като си спомня за силата, която се изсипа върху мен.

Защо фюжън?

Музиката е едно от нещата, които нямат граници. За това не мисля, че би трябвало безусловно да се лимитирам в един музикален жанр, откакто се получават страхотни неща, като се смесят разнообразни култури. От бандата не се тормозим да опитвам с музикални стилове от целия свят

Винаги ли приказваш това, което мислиш?

Много се старая да го върша, само че не постоянно се получава. В тези случаи избирам да замълча. Понякога би трябвало да въвеждам и дипломация.

Китарата сложен инструмент ли е?

Не е по-лесен от всички други принадлежности, а и от всичко друго, в което искаш да си добър. За да станеш основен готвач, би трябвало да можеш съвършено да направиш омлет.

Как се чувстваш, до момента в който си на сцената?

Преди всеки концерт, с момчетата от групата си приказваме нелепости, майтапим се и доста се смеем. Но когато се кача на сцената, влизам в различен свят.  И постоянно ми се желае, да накарам публиката да влезе в този свят – да преживее това, което и аз претърпявам. Да им покажа хубостта на музиката, да ги накарам да не помнят всекидневието и да съпреживеем дружно това премеждие.

Проектът се реализира с финансовата поддръжка на Фонд Култура на Община Варна.

Билети:
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР