На 02.06.2022 г. Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт

...
На 02.06.2022 г. Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт
Коментари Харесай

5-годишна присъда за опит за умишлено убийство

На 02.06.2022 година Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт пред Софийски градски съд (СГС) против съветския жител Р. Н. за опит за съзнателно ликвидиране, като опитът е останал незавършен заради независещи от дееца аргументи – закононарушение по член 115 във вр. чл.18, алинея 1 Наказателен кодекс.

На 17.11.2021 година, към 03:30 ч. в гр. София, ж.к. „ Надежда “, в изоставена постройка, обвиненият Р. Н. и потърпевшият Т. Т. се скарали. Р. Н. извадил нож и нанесъл един мощен удар в дясната половина на гърдите на Т. Т. Обвиняемият още веднъж протегнал ръка към потърпевшия и се опитал да нанесе втори удар, само че не съумял. Пострадалият извикал за помощ към очевидец, който незабавно се отзовал. Двамата дружно избягали и стигнали до денонощен магазин. Служителката от магазина се обадила на тел. 112 и на мястото незабавно били изпратени полиция и екип на здравна помощ. Пострадалият бил опериран по неотложност.

В резултат на удара на Т. Т. било породено едно прободно-порезно пострадване, довело до увреждания, от които без бързата, високоспециализирана хирургична и реанимационна интервенция, в относително къс интервал от време, би настъпил летален излаз.

На 20.06.2022 година се организира разпоредително съвещание.

На съображение член 252, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс съдът реши, че са налице предпоставките за разглеждане на делото по особените правила на глава 27 от Наказателно-процесуален кодекс – кратко правосъдно разследване.

В хода на правосъдните прения прокуратурата уточни, че са налице многочислени, смекчаващи отговорността условия – действието съставлява опит към закононарушение по член 115 от НК; подсъдимият не се е укрил и е съдействал на проверяващите органи, като е предал средството за осъществяване на престъплението; подсъдимият е във влошено здравословно положение.

Предвид горното прокуратурата изиска да бъде наложено наказване при изискванията на член 55, алинея 1, т. 1 от Наказателен кодекс – отнемане от независимост за период от 5 години при първичен общ режим.

Съдът призна подсъдимия Р. Н. за отговорен за закононарушението по член 115, във вр. с член 18, алинея 1 от Наказателен кодекс и му наложи наказване „ отнемане от независимост “ за период от 5 години при първичен общ режим. Същевременно беше доказана мярката за неотклонение „ задържане под стража “.

Присъдата предстои на обжалване и митинг пред Софийски апелативен съд.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР