На 01.08. 2018 г., сряда в 9.00 ч. от пристанището

...
На 01.08. 2018 г., сряда в 9.00 ч. от пристанището
Коментари Харесай

Разпръскват праха на Божидар Димитров в Созополския залив


На 01.08. 2018 година, сряда в 9.00 ч. от пристанището на Созопол ще отплава транспортен съд, с който близки, другари и съграждани на Божидар Димитров ще вземат присъединяване в ритуала по разпръсване на праха му в Созополския залив наоколо до остров св. Иван. Така волята на огромния патриот  прахът му да бъде разпилян в морето край Созопол ще бъде изпълнена. Част от праха му бе разпръсната в Македония- земята, за която се бореше и болееше през последните години от живота си Божидар Димитров. Прахът му ще бъде разпилян в морето, с цел да остане вечно в Созопол. Останалата част от праха му ще бъде сложена в гроба на майка му в градските гробща на Созопол.

Същият ден, по време на постоянното съвещание на Общински съвет- Созопол, ще бъде показана за гласоподаване от общинските съветници докладна с оферти за именуване на Археологическия музей и улица в Созопол на името на проф. Божидар Димитров.

Докладната за именуване на Археологическия музей е по предложение на шефа на Общински Културен институт „ Музеен център “- Созопол Димитър Недев. В претекстовете си Димитър Недев показва неоценимия принос на проф. Божидар Димитров- изтъкнат академик, историк и политик, за запазване и разпространение на културно- историческото завещание на гр. Созопол като част от националното и общоевропейско  културно завещание.

Освен Археологическия музей докладната от кмета Панайот Рейзи  е допълнена с предложение името на проф. Божидар Димитров да носи улица в Стария град на Созопол.

В нея се споделя: ``Внасям сегашното предложение по отношение на именуване на обекти в гр. Созопол на името на наш съгражданин, знаменит историк и незабравим българин-проф.Божидар Димитров.``

Божидар Димитров посвети живота си на историята и археологията на България и на Созопол. Роден в Созопол, той бе неразривно обвързван с града и неговото развиване. Благодарение на неговите старания бяха привлечени държавни средства за възобновяване на храм „ Св. св. Кирил и Метозий “, осъществени бяха голям брой археологически разкопки и експонирани археологически обекти. Благодарение на него бяха открити мощите на св. Йоан Кръстител, а други скъпи християнски реликви бяха предоставени на Созопол. Проф. Божидар Димитров е почетен жител на Созопол и през целия си живот е разпространявал града. Неговата дарителска активност е образец за подражателство. Написал е редица научни и известни книги за историята, археологията и църквите на Созопол и обитаемоте места в община Созопол. Неговото дело, отдадено на Созопол е част от историята на града, която ще остане за бъдещите генерации.

Предложената улица се намира в Стария град, пресечка свързваща улиците „ Аполония “ и „ Кирил и Методий “ и на нея се намира музея „ Старинен Созопол “, тъй наречените бивща данъчна работа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР