На 01.01.2023г., към 16.30 часа, служител на МВР - Шабла

...
На 01.01.2023г., към 16.30 часа, служител на МВР - Шабла
Коментари Харесай

РИОСВ-Варна провери сигнал за действащ пожар в ЗМ „Шабленско езеро“

На 01.01.2023г., към 16.30 часа, чиновник на Министерство на вътрешните работи - Шабла е подал сигнал към експерт от защитата на северните предпазени територии на РИОСВ-Варна за настоящ пожар на територията на Защитена околност (ЗМ) “Шабленско езеро ”. Сигналът е подаден и към чиновници на Районна работа „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ – гр. Шабла, с помощта на което пожарът е навреме овладян.

При осъществен оглед на място от защитата на северните предпазени територии на РИОСВ-Варна е открито, че е наранена тръстикова растителност, в северозападната част на Защитена местност „ Шабленско езеро “. Общата изгоряла повърхност е към 25 дка.

 На 02.01.2022г., в 14.00 часа, в РИОСВ-Варна е постъпил и различен сигнал от Център 112 и Районна работа „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ – Шабла, както и по „ Зелен телефон “, за пожар в източната част на предпазената територия. Извършената инспекция от защитата на северните предпазени територии към екоинспекцията е открила, че пожарът е в източна част на територията на Защитена местност “Шабленско езеро ”, на повърхност от 7 дка. Той навреме е овладян, наранени са сухи тревни съобщества и тръстикова растителност.

На територията на двата пожара не са открити наранени и бедстващи скотски типове.

Последващият надзор от защитата на северните предпазени територии при РИОСВ-Варна на територията на предпазената околност е осъществен на 03.01.2023 година

Установено е, че част от засегнатата от пожарите територия попада в две предпазени зони от екологичната мрежа Натура 2000:
за запазване на дивите птици - „ Шабленски езерен комплекс ”; за запазване на естествените местообитания и дивата флора и фауна - „ Езеро Шабла-Езерец “;
За случая ще бъде известена Районна прокуратура - Каварна за предприемане на дейности по подготвеност. Административно-наказателни дейности по реда на екологичното законодателство ще бъдат подхванати при положение на открита виновност за възникването на пожарите.

Очаква се засегнатата растителност да се възвърне до няколко месеца, с настъпването на пролетния сезон.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР