Н евинна шега, неуместна подигравка или действително проява на расизъм.

...
Н евинна шега, неуместна подигравка или действително проява на расизъм.
Коментари Харесай

Шега с дръпнати очи, тв водещи предизвикаха скандал

Н евинна смешка, неуместна насмешка или фактически демонстрация на расизъм. Известните италиански водещи Мишел Хунцикер и Джери Скоти към момента не могат да дават отговор на този въпрос, откакто се озоваха във вихъра на нападки, рецензии и даже на закани поради смешка по телевизионната стратегия "Стриша ла нотиция " на телевизия Канале чинкуе на медийния холдинг Медиасет, пишат италиански медии, представени от Българска телеграфна агенция.

По принцип предаването "Стриша ла нотиция " (Striscia la notizia на италиански, което в дословен превод значи заповедното "Налази новината! " или констатацията "Новината изпълзя ") е абонирано по дифолт за полемиките. В "Стиша ла нотиция " се дава приоритет на сатирата, на пародията, на комичното, само че и на скритото като информация, което става ясно. Тоест на това, което може да се схване и като политически неточно. Самата водеща Мишел Хунцикер също е абонирана за дискусия. Тя е някогашната брачна половинка на артиста Ерос Рамацоти и майка на първородната му щерка му Аурора.

До актуалната дискусия се стигна, откакто преди броени дни в предаването Мишел и Джери Скоти

трябваше да показват репортаж за наличието на телевизия РАИ в Пекин. Преди началото на репортажа те се взеха решение да създадат шеговито встъпление и дръпнаха с ръце краищата на очите си, с цел да замязят на китайци, а след това се помайтапиха с това, че китайците не успявали да произнесат "р " и вместо него казвали "л " и по този начин да вземем за пример на телевизия РАИ те казвали ЛАИ. Доколко тази смешка като смешка е мощно смешна е обособен въпрос. Но сега, в който в Съединени американски щати и в редица други страни се заприказва за дискриминирането на хората от азиатски генезис, майтапът на Скоти и Мишел им излезе солен.

Slant-eyed gestures, Chinese accent: Italian TV sketch launches racism debate
— SCMP News (@SCMPNews)
Последваха остри рецензии, обвинявания в расизъм, само че също и вълна от злоба и даже смъртни закани

Част от омразата и заканите даже взеха на прицел италианската фешън къща Трусарди, чийто началник е Томазо Трусарди, който е сегашен брачен партньор на Мишел Хунцикер и татко на двете ѝ дъщери Соле и Челесте.

Джери Скоти и Мишел се извиниха за шегата, породила такава дискусия. Двамата подчертаха, че желанията им са били положителни, желали са единствено да се пошегуват и са считали, че хората са го разбрали, поради това че тяхното предаване е в шеговития указател. Те споделиха, че в случай че са уязвили чувствителността на някого, те надълбоко съжаляват.

"Но това, което се случва е ужасяващо, заля ни една същинска вълна от ненавист ,

изсипана върху нас по един инструментализиран метод ", споделя Мишел и напомня, че от години се бори против всякаква форма на дискриминация и че е основала фондация в тази тенденция, както и че постоянно е говорила за това какъв брой е значима инклузивността. Но в този момент като че ли всички тези нейни старания са заличени и към нея се насочат смъртни закани и закани за протест и опожаряване на магазините на Трусарди. "Казват, че би трябвало да се направи протест на Трусарди, пишат ни, че би трябвало да умрем, че нашите дъщери би трябвало да умрат, че нашата къща би трябвало да изгори. До какво води цялата тази ненавист ", пита Мишел в изявление за "Кориере каузи сера ".

Тя добавя, че тези заплашителни известия в множеството случай не са пристигнали от хора от китайската общественост, а от хора, които се борят за повече лайкове в обществените мрежи. Джери Скоти също споделя, че има доста китайски другари и никой не му е споделил нищо неприятно поради шегата. Хунцикер добавя, че тя и щерка ѝ Аурора също така имат леко дръпнати очи по рождение поради азиатски предшественик и тъкмо поради това щерка ѝ е била обект на тормоз, когато е била дребна. После водещата напомня, че тук се е зародила дискусия единствено поради едни дръпнати очи, които тя и Джери Скоти са имитирали, до момента в който в самия Китай стават невъобразими неща, върху които хората би трябвало да се концентрират, в случай че желаят да приказват за човешки права.

Продуцентите на телевизионното шоу "Стриша ла нотиция " не се извиниха обаче за шегата, довела до дискусия, и припомниха, че предаването е сатирично и сходно на всички сатирични и комични стратегии по света е политически неточно.

За повторно, сред прочее, Мишел Хунцикер и Джери Скоти си навличат гнева поради расизъм в последните седмици .

Неотдавна те показаха остарял скеч, в който се употребява расистки език при обрисуването на африканските деца, напомня Асошиейтед прес. Тогава някои деятели споделиха, че шоуто "Стриша ла нотиция " трансформира расизма в нещо обикновено.

Всичко това се вписва в подтекста на повишените предходната година митинги в Италия на деятели на придвижването "Животът на цветнокожите има значение ". Тогава деятелите упорстваха за по-разхлабени закони за поданство за децата на непознатите жители и подчертаха, че Италия има многокултурно общество с над 1,2 милиона души произхождащи от африканци поданици. Китайците пък са третата най-голяма неевропейска общественост в Италия с към 320 000 души. Китайското наличие е доста мощно в региона Тоскана, известна с текстилните си заводи, както и във финансовата столица Милано. Паниката, дължаща се на ковид, обаче се изроди в възходящи офанзиви точно против представители на китайската общественост в страната. Италиански медии оповестиха за случаи на нападнати хора, тъй като са приличали на китайци.

Пример за отношението към китайците в Италия дава и италианската инфлуенсърка ,

представяща се с името Момока Банана. Тя споделя, че е била като дребна обект на рецензии и подбив поради китайската си осанка, макар че е израснала в Рим. Всичко това я карало толкоз да се срами от произхода си, че тя даже отказвала години наред да учи китайски език. Дори и в този момент Момока Банана неведнъж си навличала подигравките на хората по улицата поради китайската си осанка. Сега тя също подлага на критика "Стриша ла нотиция " поради "китайската " смешка. "На прага на 30-те години мога да кажа, че тези, които ми се подиграват, са идиоти, само че не бих желала на моите племенници да се подиграват в учебно заведение съученици, които са видели "Стриша ла нотиция " и са сметнали, че "китайската " смешка, показана там, в действителност е била е смешна ", споделя Банана, представена от италиански медии.

"Стриша ла нотиция " предходната година си навлече рецензии и поради напълно различен жанр дискусия .

Тогава повода беше смешка с външния тип на Джована Ботери, кореспондентката на телевизия РАИ в Пекин. Ботери е известна с дългата си бяла коса и по-неглижирания си тип, което няма нищо общо обаче с качеството ѝ на работа. Точно върху бялата коса и това, че Ботери носи черни пуловерчета, които са толкоз идентични, все едно че тя не се преоблича с дни наред, беше подчертано в репортаж на "Стриша ла нотиция " и по този начин се стигна до дискусия дали в публицистиката външният тип има значение, или е от голяма важност качеството на работата на даден публицист, и дали външният тип би трябвало да е водещ фактор в която и да е специалност.

Последва още веднъж серия от пояснения от страната на водещите, на Хунцикер изключително, която сподели, че "Стиша ла нотиция " е показала в действителност репортаж в отбрана на Ботери против тези, които я подлагат на критика поради външността ѝ, само че очевидно хората не са го разбрали. Самата Ботери тогава също в последна сметка се намеси в дебатите и акцентира, че не външният тип би трябвало да има значение за публицистите, включително и за телевизионните публицисти, и че в медиите би трябвало да има разнообразие от външности. Тя даже даде образец с едноръка водеща на Би Би Си, която показва прогнозата за времето и никой не разяснява това.

Но Хунцикер, както казахме още първоначално, е абонирана за полемиките, даже когато не става дума за расизъм и външен тип .

Още преди години когато се развеждаше с Ерос Рамацоти, хората се чудеха за какво се отхвърля от живота-мечта. Години по-късно тя направи самопризнание, че е станала жертва на фракция и че разводът ѝ е се дължи на това. Сектата се пробвала да я убеди, че Рамацоти ѝ влияел зле. Това бомбастично разобличаване тогава породи спор за сектите и техните жертви.

Неотдавна дъщерята на Хунцикер и Ерос Рамацоти на два пъти също стана обект на дискусия. Миналата година тя разгласява необработена фотография, на която се вижда лицето ѝ с всички недостатъци, като да вземем за пример пъпки, и мнозина откриха това за самоуверен жест, само че други я засипаха с обиди поради външния ѝ тип. А тези дни Аурора Рамацоти се оплака в обществените медии от феномена кетколинг (cat calling на британски, което в недодялан превод значи безусловно "викане на котката ") - термин, обобщаващ подвикванията, подсвиркванията и секстистките мнения по адрес на дамите на улицата.

Аурора Рамацоти описа, че когато спортува на открито, неведнъж става жертва на кетколинга. Това отново породи дискусия, която бе ориентирана в две посоки. Едното беше повдигнатият от Аурора въпрос за кетколинга - дали той би трябвало да се възприема като нещо обидно от дамите, или като хвалебствие. Второто направление беше обаче за какво в разгара на коронавирусната рецесия Аурора занимава хората с подобен нищожен проблем, като че ли е капризно дете, което си няма друга работа. Наложи се Мишел Хунцикер да излезе в отбрана на щерка си и да я поддържа.

А в отбрана на самата Мишел, на сътрудника ѝ Джери Скоти и на "Стриша ла нотиция " поради абсурда с дръпнатите очи ,

тези дни се оповестиха редица звезди в Италия и даже водачът на партия Лига Матео Салвини. "Струва ми се, че диктатурата на политически правилното кара мнозина да откачат ", написа той в Туитър във връзка със заканите със гибел против Хунцикер и Скоти.

Темата за политически правилното и за рамките на расистките обиди тези дни бе обект на полемики и в прилежаща Франция, сред прочее, откакто френската компания Евиан, производител на минерална вода, реши да се извини поради реклама на продукта си, направена тъкмо в деня на началото на Рамазана - свещения месец на пост за мюсюлманите, написа. "Фигаро ".

Това опрощение породи бурна реакция от страна на Сара Ел Аири, френски държавен секретар за младежта и ангажираността. Тя дефинира стъпката на Евиан като изцяло скандална и упрекна компанията, че е отстъпила пред по този начин наречените "ислямолевичари. "В нашата страна се вършат реклами и когато става дума за производител на вода, ами тогава той продава вода и никой няма съображение да се усеща афектиран от това ", сподели Ел Аири, която самата е от френско-марокански генезис и която се афишира против наклонността на хората да се изкарват жертви и за принуждаване на хората да търсят помилван за нещо, което не са имали желание да създадат или не са създали въобще.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР