Н ародните наименования на билката репей - биволска допуша, лепен,

...
Н ародните наименования на билката репей - биволска допуша, лепен,
Коментари Харесай

Магическите свойства на корена от тази билка

Н ародните наименования на билката репей - биволска допуша, лепен, лепѝлка (плодчетата се „ залепват “ за дрехите), лепка, репел. Вижте повече за репея във видеото от канала на.

Билката репей е тревисто растение с пълен вретеновиден разклонен корен. Стеблото му е висока, изправено и разклонено. Притежава цветни едри кълбести кошнички, които се събират в едро съцветие. Плодовете на репея са тъмнокафяви петнисти. Цъфти юни - октомври. Бере се август-октомври.

Расте по изоставени места, край пътища, жп. линии, селища и шубраци. Репеят е публикуван из цялата страна от низините до към 1500м. надморска височина. Среща се съвсем в цяла Европа.



Изсушените обелени корени от репей от вътрешната страна са сивожълти. При напречен прорез те са с лъчезарен градеж и бяла вътрешност и твърди. Миризмата им е тежка, а усетът — слизест и неприятно блудкав, а след това горчив. Корените на репея имат разнообразни приложения.

Като съществена причина за потребното деяние на корена от репей се показва високото наличие в него на танини, фитостероли и значими етерични масла. С тях се асоциира мощното му антиоксидантно деяние както и още няколко здравословни свойства на репея.



Клинични изследвания върху тъканни проби демонстрират, че тинктури от репей работят добре за нормализиране на доста високи равнища на кръвна захар. Единствен минус е, че резултатът настава постепенно в съпоставяне със общоприетите лечебни подходи.

Коренът от репей има антибактериално деяние и унищожава финия биофилм от бактерии върху инфектираните зони на кожата.

Способността на корена от репей да убива някои бактерии е причина в китайската и различната медицина като цяло билката да се предлага като средство за периодическа детоксикация на тялото посредством филтриране на кръвта. В поддръжка на тази му приложимост работи и диуретичният резултат на корена от репей, подтикващ образуването на урина и отделянето на събраните в тялото отрови посредством нея.



Извлекът от репей подтиква разрастването на нови съединително-тъканни кафези и в тази връзка форсира зарастването на язвения недостатък при язвената болест. От друга страна, билката оказва известно противомикробно деяние, предлага се потреблението ѝ при рецидивираща фурункулоза.

Запарка от репей е измежду най-популярните средства за подсилване на косата и срещу косопад. Маската се подготвя от корените на репей. Препоръчва се в случаи на мощен косопад, поява на пърхот, цъфнали краища, както и изсъхнал скалп и съществуване на сърбеж.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай На женените им е елементарно. Ако стане нещо, могат да се разведат. Виж, с ергените работите стоят доста по-зле – в случай че стане нещо, им се… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниТой отстранява накърнимост в отбраната на iOSВижте препоръките на ЦИКВ пандемията Румъния усилва бюджета за бонуси при връщане на остарели коли до 90 млн. евро за 2021 година В България предлагането за скрапинг стратегия още няма отговор от управляващите.От „ Пирогов ” оповестиха, че удължават „ зеления кулоар ” за имунизация с „ АстраЗенека ”Двамата водачи разискаха проекти за инфраструктурен план, който да съперничи на тактиката " Един пояс, веднъж " Причината е " неудовлетворителното показване на тима " Като част от новите правила съответните превозвачи ще би трябвало да бъдат изследвани в границите на 48 часаДействията на Северна Македония са неприемливи, счита вицепремиерътНе се изключва и разтоварване на контейнеровоза, което ще отнеме седмициПромените в белия дроб стоят най-малко 3 месецаТова, което виждате в дейностите на ЦИК, е прецизен образец за превзетата държаваСумата, държана от частни семейства по сметки в банки, е скочила със 182 милиарда евроЖертвите към този момент освен демонстрантиИзпълнителната организация „ Медицински контрол ” стартира инспекция по случаяПремиерът цитира годишния отчет на Европейската счете палата за финансовата 2019 г.КОД споделя, че

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР