Н а Запад името на Сергей Магнитски често се изговаря

...
Н а Запад името на Сергей Магнитски често се изговаря
Коментари Харесай

Кой е Сергей Магнитски

Н а Запад името на Сергей Магнитски постоянно се изговаря паралелно с това на Анна Политковская или Борис Немцов - известни критици на Кремъл, станали жертва на ликвидиране.

Но московският юрист Магнитски не е бил опозиционер - и стана прочут чак след гибелта си в следствения арест през 2009 година.

В чужбина неговият случай се трансформира в нарицателно за корупцията и правосъдния произвол в днешна Русия. В родината си той беше наказан посмъртно, а гибелта му провокира серпантина от наказания - освен против съветски жители, споделя

"Враг номер 1 "

Сергей Магнитски е роден през 1972 година в Одеса. Първоначално той работи като финансов инспектор в Москва. Сред клиентите му е и компанията Hermitage Capital Management на американския бизнесмен с английски паспорт Уилям Браудър, който от края на 90-те години е измежду най-големите вложители в тогавашна Русия.

9. The death of Sergei Magnitsky.
— X Soviet (@XSovietNews)
Впоследствие обаче Браудър изпада в недружелюбност и получава възбрана за влизане в страната. Самият той се дефинира като "враг номер 1 на Путиновата страна ". През 2007 година неговата компания е претърсена поради подозрения за укриване на налози.

В помощ на Браудър се притичва юристът Сергей Магнитски, който в хода на изследването си разкрива гигантска корупционна скица. Той твърди, че данъчната полиция е отклонила 5,4 милиарда рубли. Въпросните пари по-късно били препрани през една скандинавска банка в балтийските страни.

През 2008 година самият Магнитски е арестуван по обвиняване в укриване на налози. Прекарва съвсем една година в следствения арест, където здравословното му положение съществено се утежнява. Впоследствие Магнитски умира едвам 37-годишен. Според формалната версия, повода за неговата гибел е сърдечна непълнота, само че околните на Магнитски се съмняват в това.

През август 2019 Европейският съд за човешките права постанови, че по време на задържането си Магнитски не е получил нужната здравна помощ. Овен това събитията към неговата гибел не са били съзнателно проучени.

Малко по-късно американският сенатор Бенджамин Кардин подема самодейност за налагане на наказания против виновните за гибелта на Магнитски. В края на 2012 година, по времето на президента Барак Обама, американският Конгрес гласоподава така наречен закон "Магнитски ".

Мярката планува заледяване на банкови сметки и налагане на забрани за влизане в Съединени американски щати. Първоначално в листата със глобените лица попадат единствено имената на малко известни чиновници от системата на правораздаването в Русия, които, съгласно американските управляващи, имат отношение към гибелта на Магнитски.

Today we remember Sergei, a accountant who exposed a $230 million fraud scheme by Russian officials and paid with his life. Years later, there is still no.
— Ned Price (@StateDeptSpox)
През 2016 година е признат напълно нов вид на закона, който към този момент не се отнася единствено до Русия. Новият закон дава право на американското държавно управление да подхваща ограничения против лица в целия свят, за които има подозрения, че нарушават човешките права. На основата на този закон са налагани наказания да вземем за пример против чеченския водач Рамзан Кадиров, както и против лица, забъркани в убийството на саудитския публицист Джамал Кашоги.

Как реагира Русия?

След следствие, извършено в Русия, управляващите оповестиха, че Магнитски е умрял от естествена гибел. И казусът беше преустановен. През 2013 година Магнитски беше задочно наказан за укриване на налози. На два пъти беше наказан и предприемачът Браудър - за укриване на налози.

Москва даже на няколко пъти сложи името на отявления критик на Путин в описите на Интерпол за интернационално търсене, само че без триумф.

В отговор на първия закон "Магнитски " Русия одобри през 2012 собствен закон, забраняващ на избрани американски жители да влизат в Русия - по обвинявания в нарушение на човешките права или за дейности против съветски жители в чужбина.

Много рецензии породи онази част от закона, с която на американски жители бе неразрешено да осиновяват съветски деца, останали сираци. След разпадането на Съветския съюз това се беше трансформирало в всеобща процедура - хиляди съветски сирачета бяха осиновени по този метод.

Неофициално съветските медии нарекоха закона на името на Дима Яковлев - съветско дете, което умира малко след осиновяването си в Съединени американски щати, откакто било оставено в жегата в затворена кола.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР