Н а прага на новия туристически сезон, пандемията промени търсенето

...
Н а прага на новия туристически сезон, пандемията промени търсенето
Коментари Харесай

Готвачите – най-търсени и най-добре платени сред сезонните работници

Н а прага на новия туристически сезон, пандемията промени търсенето и предлагането на работа. Професията "Готвач " се оказва една от най-търсените и най-високо платените измежду сезонните служащи в Европа.

До момента обаче нито един готвач от чужбина не е декларирал предпочитание да работи по родното Черноморие, споделя

Калина Гочева е умел готвач със стаж над 30 години. С неспокойствие чака новия сезон, в който към този момент е ангажирана като основен готвач.

"Нашето главно средство, с което да се препитаваме, това е работата в кухните. Но е нестабилно сега. Никой нищо не знае какво ще се случи със сезона, с заведенията за хранене със свободна консумация ", споделя Калина Гочева.

Тя е работила и в италиански ресторант в Англия, само че сега избира да е в България. Заради организаторските си умения от дълги години работи с еднакъв шеф. И показва, че с опита се е научила да сортира и екипа си от помощници.

"Заплащането е значимо, само че не е най-важното. Първо би трябвало изискванията за работа да са положителни ", счита Калина.

Заради епидемията доста от сътрудниците й към този момент са се насочили към различен тип работа.

"Голяма част от качествения личен състав са се пренасочили в различен тип работа, тъй като няма по какъв начин тези хора, от предходната година имат работно три-четири месеца, да устоят чисто финансово ", разяснява Манол Тодоров – ресторантьор.

Въпреки несигурната конюнктура измежду сектора се оказва, че една от най-търсените специалности преди лято 2021 е тази на готвач.

"През месец февруари отчитаме забележителен растеж в търсенето на готвачи от страна на работодателите. Обявени в бюрата по труда в бургаска област 101 работни места за готвачи при 6 работни места през месец януари ", изясни Пенка Кирилова, шеф на РСЗ Бургас.

Повече са и новорегистриращите се готвачи у нас търсещи работа . За разлика от преди година обаче в мрежата на европейските служби по заетостта няма нито един готвач от чужбина декларирал предпочитание да работи по родното Черноморие.

"Бяха признати документи на работодатели за вписване на сезонни служащи на 364 готвачи и 573 помощник-готвачи от чужбина, основно от Украйна. Към момента в районната работа по заетостта са входирани документи за 9 сезонни служащия, само че нито един от тях не е по специалността готвач ", изясни Пенка Кирилова.

За това пък заплатите за готвачи стартират от 2 000 лв., като умел основен готвач подписва контракт за над 4 000 лв. месечно заплащане.

"В някои по-големи бази хотелски може да доближи даже по 5 000 като цяло. Няма какво да ви учудва, в последна сметка това е подбудено от неналичието на фрагменти ", изяснява Ваня Андонова - хотелиер и ресторантьор.

В сектора считат, че упования летен туристически сезон по Черноморието ще бъде по-добър от предишното.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи--> --> Не пропускай Из дневника на Господ: Вчера вечерта сътворих водката. Получи се прекомерно добре. Днес сутринта се наложи да основа махмурлука. " Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниПричините не бяха обяснениВ негова поддръжка са дали своят вот 287 следователиСпоред управляващите наранени са притежатели основно от УкрайнаСега значимото е да се разбере за какво би трябвало да има локално произвеждане на ваксиниТе са трима известни българи, оставили своите следи в киното и театъраВсеки желае да знае за какво Европейски Съюз не триумфираТя дефинира като политическо решение възможното отпадане на външното оценяванеЗасега е обявено за един потърпевш, няма данни за разрушенияПрипомнете си едни от обичаните анимации на всички временаТе към този момент знаят и по какъв начин да лекуват пациентите с такива недоволства, написа " Дойче веле " Това непрекъснато отваряне и затваряне е много разрушително за бизнесите, разяснява Васил Велев от АИКБНационалния институт по метеорология и хидрология уточни точния часНяма сигнали за бедстващи български жители в Исландия, оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работиДържавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че деликатно следи случаяПри въвеждането на пазара, което стартира в края на 2021 година, ще се оферират двата разновидността на модела BMW iX xDrive50 и BMW iX xDrive40.  <p>Отбелязваме един от най-хубавите празници. <strong> </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР