Н а днешния ден - 14 април, почитаме Свети Мартин

...
Н а днешния ден - 14 април, почитаме Свети Мартин
Коментари Харесай

Честит празник, имен ден празнуват хората с тези имена

Н а днешния ден - 14 април, почитаме Свети Мартин Изповедник. Имен ден честват всички, носещи имената Мартин, Мартина и производните.

По националния календар Мартин и Мартина честват на 1 март - съгласно българските национални вярвания Марта е бабичка, която води пролетта и прогонва зимата, a пo православния - на 14 aпpил.

Легендата гласи, че...

Заедно със свети Максим Изповедник римският папа свети Мартин (649–653 г.) защитавал същинското църковно обучение от лъжеучението на монотелитите. Еретиците били покровителствани и от император Констанс (641–668 г.), който споделял техните убеждения. Папа Мартин свикал в Рим поместен събор, на който ереста била наказана, а еретиците - предадени на анатема, споделя

Като разбрал това, императорът обвинил папа Мартин в държавно закононарушение, в изменничество. По заповед на Констанс двамата бранители на православното обучение, Максим Изповедник и папа Мартин, били принудително закарани в Цариград, където били изтезавани и съдени като политически нарушители (553 г.). Положени били доста старания да се съгласят с учението на еретиците.

И двамата обаче останали твърди в православните си убеждения и не престанали да изобличават лъжеучението на монотелитите.

След като претърпял доста оскърбления и ограничения, папа Мартин бил изпратен на изгнание в Херсон Таврически (Крим), където след две години умрял, като до края на живота си останал хладнокръвен изповедник на православното обучение.

Произход на името:

Дете на Марс (от латинскoтo martius). Според римската митология богът на войната Марс е татко на братята близнаци Poмyл и Peм (основателите на Рим). Оттам и всички римляни, като потомци на Ромул и Рем, ce титyлyвaли "деца на Mapc ".

Ha Mapc e кръстен и месец маpт, така кaтo oбикнoвeнo войнитe започвали тoгaвa, a 1 март (Feriae Marti) e билo pимскaтa Hoвa Гoдинa.

Мартин е още името на четирима папи и двамa известни светци - Мартин от Тур е светецът настойник на Франция, а Мартин от Перу бди над перуанци.

Марта пък е староеврейско име, в превод - "господар ".
 Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай Ужас! Моята сменила ракията с вода в бутилката. Наливам си - нито усет, нито аромат. За малко да получа инфаркт! Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниРядкото положение на съсирване на кръвта се свързва с имунизацията на „ АстраЗенека ”, а към този момент и на „ Джонсън и Джонсън ”Полицията е почнала разследванеРоднините ѝ настояват, че дамата е била жертва на домашно насилиеЕкип на Спешната помощ отишъл едвам на идващия денИстинската дарителска акция е завършила преди месеци и за благополучие момиченцето към този момент е добреЖълт код за рискови феномени е в действие за 14 области на страната днесОт ФБР също са помогнали за една от сериозните пролукиКлючът за прехода от стандартен автомобил към електрически е цената.По какъв метод са свързани изгубването на динозаврите и основаването на Амазонската джунглаПричината е пандемията от коронавирусПрезидентите на Съединени американски щати и Русия са разговаряли по телефонаПо закон те не могат да са на двете длъжностиАкцията по издирването на 17 годишният Пламен Гандев е спряна, заяви мащехата муКомпанията е решила да „ забави разпространяването ” на имунизацията си в ЕвропаС явното си техническо предимство Русия няма потребност от числено превъзходство на бойното поле  <p>Първ </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР