Н а 3 август 2014 г. терористи от т.нар. „Ислямска

...
Н а 3 август 2014 г. терористи от т.нар. „Ислямска
Коментари Харесай

Живот с ИД: „Бях секс-робиня, затворничка, слугиня”

Н а 3 август 2014 година терористи от така наречен „ Ислямска държава” атакуват селото на Дана (името на дамата е променено) в Северен Ирак. Те убиват нейния татко, двамата ѝ братя, нейните чичовци и братовчеди. Заедно с десетки други дами и деца Дана е отвлечена и продадена на пазар за плебеи в град Ракка в Северна Сирия. Дана произлиза от етническото малцинство на язидите, които ислямистите от така наречен „ Ислямска държава” (ИД) систематично подлагали на гонения и репресии.

Показанията на дамата пред съда в Германия са разтърсващи, написа „ ”. Поне 14 пъти Дана била продавана, подарявана или разменяна като секс-робиня или слугиня в семейството на разнообразни ислямисти. Била подложена на пердах и изтезания, на непрекъснати изнасилвания. Често пъти тя желала да се самоубие, само че не го направила, с цел да избави живота на своя тригодишен брат, който представяла за свое дете.

„ Правех всичко, което желаеха от мен”

„ Следвах заповеди. Правех всичко, което желаеха от мен”, изяснява Дана пред съда. След краха на „ Ислямска държава” в района, Дана съумяла благодарение на филантропична организация да напусне страната и да дойде в Германия.

Когато чула, че хипотетичните ѝ мъчители са изправени пред съда, тя поискала да взе участие в процеса и да опише историята си. Дана живее през днешния ден на скрито място. Приета е в стратегия за отбрана на очевидци, тъй като има заплаха да стане жертва на акт за възмездие.

През лятото на 2014 година „ Ислямска държава” прави същински геноцид против язидите.

5000 мъже са убити, 7000 дами и деца – отвлечени в иго .

Следите на 3000 души се губят и до през днешния ден. Как терористите са се отнасяли към язидите, демонстрира процесът против германката Дженифър В. в Мюнхен. Тя също е живяла в земите, които едно време бяха под контрола на „ Ислямска държава”.

Според обвинителния акт, Дженифър е държала като своя робиня петгодишната Рания от малцинството на язидите, за чиято гибел тя също носи виновност. В един парещ ден през лятото на 2015 година брачният партньор на обвинената оковал детето с белезници и го завързал на едно дърво под лъчите на жаркото слънце. Това било наказване за това, че болното дете е напикало леглото и не може да стане.

Момиченцето се молело за вода, само че тя му била отказана. Смъртта му в неистовата горещина от над 40 градуса е била изключително мъчителна. 29-годишната Дженифър от провинция Долна Саксония твърди, че е направила опит да избави Рания, молейки мъжа си да пусне детето назад в къщата. Той обаче отказал. Дженифър е упрекната за съучастничество в ликвидиране, участие в терористична организация и военни закононарушения. Ислямистът, който ѝ е брачен партньор, за който се твърди, че е оставил детето да почине, в този момент е изправен пред съда във Франкфурт.

Показания от над 200 дами

Процесът против Дженифър В. е първото правосъдно дело, обвързвано с закононарушенията на ИД против малцинството на язидите, напомня организация ДПА. Надия Мурад – друга язидска жена, която също е била отвлечена и продадена в иго, а по-късно удостоена с Нобелова премия за мир, дефинира процеса като огромен и значим миг за всички язиди.

Тя споделя: „ Всеки оживял, с който съм разговаряла, чака едно и също нещо – причинителите да бъдат хванати и изправени пред съда за закононарушенията им против язидите, и изключително против дамите и децата”. Към днешна дата немското обвиняване е събрало показанията на повече от 200 дами от малцинството на язидите, които са били подложени на гнет от страна на така наречен „ Ислямска държава”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР