Н а 25 септември Православната църква почита паметта на св.

...
Н а 25 септември Православната църква почита паметта на св.
Коментари Харесай

Днес празнуват мъжете и жените с тези имена

Н а 25 септември Православната черква уважава паметта на св. преп. Сергий Родонешки вълшебник и Св. преподобна Ефросиния Александрийска.

Този популярен вълшебник Сергий Родонешки (със светско име Вартоломей), живял през XIV век и оказал голямо въздействие върху монашеството в цяла Русия. Родил се в знатно и благочестиво семейство.

От първите дни на живота си той учудвал всички с постническите си привички: в сряда и петък, когато са дните на пост, той отказвал да приема мляко от майка си, отказвал и тогава, когато в постни дни майка му е яла месо. Забелязвайки това майката изцяло престанала да яде локална храна.

Седемгодишен, свети Сергий тръгнал на учебно заведение и изпитвал от цялото си сърце жадност за обучение, само че то не му се отдавало: учителите го наказвали, приятелите му се подигравали и това предизвиквало у момчето огромна тъга.

Дни и нощи то се молело на Бога да просветли разсъдъка му, тъй че да може да учи.

Веднъж, търсейки в полето изгубен кон, Сергий срещнал един възрастен духовник и излял тъгата си пред него. Старецът го изслушал съчувстващо и виждайки чистото сърце на момчето се помолил на Бога за него, и по-късно му споделил: „ Дете мое, занапред Бог ти дава да напредваш в учението и да надминеш своите братя и връстници “. След това му дал късче просфора и добавил: „ Вземи и изяж това. То ти се дава по берекет Божия и с цел да придобиеш разсъдък да разбираш Светото Писание “. От този миг свети Сергий почнал да демонстрира големи резултати в учението. И до през днешния ден мнозина прибягват към неговото молитвено покровителство, когато търсят триумф в учението или желаят да придобият духовна мъдрост.

Имен ден през днешния ден чества Сергей.

Има доста версии за произхода на името. Една от известните е, че произлиза от античния римски жанр Sergius. В превод от латински значи „ висок”, „ знатен”. Според друга версия името Сергей е съвременна форма на името Сергий, коeто произлиза от латинското Servi dei – „ прислужник на Бога”.

Преп. Ефросиния живяла през V в. в Александрия.

Бажена Ефросиния, възпитана от ранни години в благочестие, откровено копнеела да живее единствено за Господа. И правела всичко, с цел да се извърши това нейно предпочитание. По време на храмовия празник на един манастир край града, на който бащата на девойката постоянно давал помощи, Ефросиния склонила един дъртак йеромонах да я направи послушница. За да постъпи в манастир се престорила на мъж и споделила на игумена, че е евнух който е бил на работа при царя. Девицата заживяла сама в една килия, където 38 години прекарала в пост, молебствия и цялостна отдаденост на Бога.

Три дни преди гибелта тайната на девицата Ефросиния станала притежание на цялото монашеско приятелство. Преподобна Ефросиния умряла в прегръдките на своя татко през 445 година Оттогава на 25 септември монасите почнали да празнуват светлата памет на преподобна Ефросиния и нейния благоверен татко.

Имен ден честват всички с имената Ефросиния и Ефросина.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Уважаеми чиновници! Моля, тези, които идват малко по-късно на работа, да се движат вдясно по коридора, с цел да не се сблъскват с тези, които си… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниСимеон ще се изправи за първи път против мъж в битка за Плажа на отшелникаИмената на всички регионални координатори и водачи на листи на „ Продължаваме промяната “ ще станат ясни евентуално до седмицаКандидатът за канцлер също направи изказване, че „ не можете да се доверите “ на уверенията на МоскваТова не е въпрос, който Съединени американски щати непосредствено ще решаватВицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония упрекна България в изнудванеНасилникът към този момент е осъжданВ анкетата, извършена от израелски учени, вземат участие близо 12 хиляди възрастни в 40 страниТурският водач обърна внимание на поддръжката, която " Съединени американски щати оказват на терористичните групировки в района " " Накратко: в този момент към този момент можем да живеем обикновено ", съобщи министър-председателката Ерна СулбергЦивилизацията на маите процъфтява в Централна Америка в продължение на съвсем 3000 годиниСъвети за по-добър и първокласен съкровен живот " Всеки прилеп поддържа лична мрежа от близки обществени връзки " За острите думи и равносметката в 46-ото Народно заседание – тази неделя след централната емисия вести на NOVA
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР