МЗХГ ще предложи мярка, която да стимулира операторите за изкупуване,

...
МЗХГ ще предложи мярка, която да стимулира операторите за изкупуване,
Коментари Харесай

Предлагат мярка, с която да се стимулира изкупуването на череши

МЗХГ ще предложи мярка, която да подтиква операторите за изкупуване, мостра и преправка на български череши.

Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на среща с производители и преработватели на череши в България, извършена посредством видеоконферентна връзка, оповестиха от пресцентъра на министерството.

Тя добави, че всички, които завишат изкупените количества от регистрирани аграрни производители и платят надлежно продукцията, ще могат да получат подкрепяне на звук. „ Заради пандемията COVID-19 се чака напън върху пазара и понижено търсене. В тази обстановка е належащо завишаване с към 30 % на изкупуване от операторите за мостра за експорт на прясна или консервирана череша “, посочи министър Танева.

Тя прикани преработвателите да усилят своите размери за изкупуване, защото множеството от тях имат благоприятни условия за предпазване. Очаква се решението за тази поддръжка да бъде признато през тази седмица на съвещание на Управителния съвет на Държавен фонд „ Земеделие “.

Танева: Нямаме изхвърлена продукция. Идва ново предизвикателство - реколтата от череши

Срещата се организира по самодейност на МЗХГ във връзка идната акция по прибиране на реколтата от череши.

Министър Танева посочи, че все още положението на насажденията от череши в страната е положително и се чака добра годишна продукция. Десислава Танева акцентира, че по време на изключителното състояние е обезпечено всичко належащо за земеделския бранш. Тя добави, че тазгодишната акция по прибиране на реколтата от череши ще се организира в изискванията на пандемия, макар че се чака изключителното състояние да бъде анулирано на следващия ден с приемането на особено законодателство.

„ В него всички ограничения, които подсигуряват обезпечаването на работна ръка и достъпът до полетата ще мине в законодателни промени. От своя страна БАБХ ще работи на цялостен потенциал за надзор на всяко придвижване на черешите, като импорт от трети страни и вътрешнообщностни доставки.

По време на срещата бе разисквано и нуждата от застраховане на служащите по време на прибиране на реколтата с маски, ръкавици и защитни дрехи.

Земеделският министър напомни, че по предложение на България, Европейска комисия ще обезпечи поддръжка за производителите посредством обезщетителната мярка COVID-19. „ По нея ще се изплащат само и единствено направените разноски от стопаните поради пандемията. Към момента мярката се разисква на равнище Европейски парламент.

Тя ще се дава на производителите по лесни за доказване критерии, които ще бъдат програмирани. До края на месец май се чака да завърши и дебатът за тази мярка “, сподели още Десислава Танева и добави, че използването на мярката ще бъде разисквана с сектора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР