МЗ публикува целите си за 2022 г. със срокове, дейности

...
МЗ публикува целите си за 2022 г. със срокове, дейности
Коментари Харесай

МЗ публикува целите си за 2022 г.

МЗ разгласява задачите си за 2022 година със периоди, действия и знаци за осъществяване. Като едно от основните си цели, Министерството отбелязва устойчивото финансиране на медицинските действия, отвън обсега на Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО). Това значи обезпечаване на устойчива незабавна здравна помощ, психиатрична помощ, лекуване на заболели с туберкулоза и други медицински действия, отвън обсега на ЗЗО. Срокът на тази цел февруари 2022 година и тя е маркирана като осъществена с публикуването на промените в Наредба 3, с които се усилват цените на част от субсидираните действия. Индикаторът за осъществяване пък ще са направените доклади за изпълнени действия и изплатени дотации.

В задачата „ стабилно финансиране “ е записано още, че от Министерство на здравеопазването ще изготвят без значение и обективно оценяване на положението на системите за финансово ръководство и надзор в системата на опазването на здравето. Това включва разбор на отчетите и въпросниците за самокритика на структурните звена в Министерство на здравеопазването, второстепенните бюджетни разпоредители и лечебните заведения с над 50% държавно присъединяване в капитала. Стратегическият документ, въз основата на който ще се бъде изготвян разбора, е Закона за финансовото ръководство и надзор (СФУК) в обществения бранш, а знакът за осъществяване - отчет за положението на СФУК в системата на опазването на здравето за 2022 година и признат от Министерство на финансите. Срокът на тази цел е март 2022 година

По отношение на Спешната здравна помощ от Министерство на здравеопазването са заложили

възстановяване на инфраструктурата и материално-техническата осигуреност на системата за Спешна здравна помощ

и повишение на качеството и достъпа до опазване на здравето въз основата на " Концепция за развиване на системата на незабавна здравна помощ в България 2014-2020 “. Индикаторът за текщо осъществяване демонстрира, че са закупети 358 коли за спешна помощ и са оповестени са състезания за избор на реализатор за строителство, авторски и строителен контрол на обектите на системата за Спешна здравна помощ. А съгласно знака за целево положение е изпълнена доставка на 400 коли за спешна помощ, според графика по контракт. Изпълнени са строително-монтажни действия обектите на системата за незабавна здравна помощ.

Във връзка с повишението на рофесионална подготвеност на новопостъпващи и работещи в системата на Спешната здравна помощ в документа е посочено, че през 2021 година образование са минали 1 267 чиновници, а е нужно те да са най-малко 2 000 работещи в системата.

По отношение на обезпечаването на условия за даване на незабавна здравна помощ посредством въздушен медицински превоз (НЕМS) от Министерство на здравеопазването декларират, че срокът на изплнение е януари-декември 2022 година, като в този интервал би трябвало да бъдат основани условия за даване на незабавна здравна помощ в оптимални периоди според от незабавното положение и да бъде подписан контракт за доставка на летателен уред.

Ще бъде изработен нов разбор и

оценка на нуждата от актуализация на Националната здравна карта,

която ще включва установяване и обмисляне на териториален принцип на потребностите на популацията от налична извънболнична и болнична здравна помощ и дейно ръководство на обществените финансови запаси в бранш " Здравеопазване “. Информацията ще включва данни по здравно-демографски индикатори, заболеваемост, потенциал и приложимост на структурите в извънболничната и болничната помощ. Очакваният резултат е адаптиране на структурата на здравната мрежа към потребностите на популацията, гарантирайки на всеки български жител равнопоставен достъп до здравни услуги. Все още не са стартирали процедурите по събиране на първичната база данни, само че е направен разбор по отношение на нуждата от актуализация на Националната здравна карта.

Предстои и да бъдат създадени медицински стандарти по 5 медицински клинични специалности, за които няма одобрени такива.

За да обезпечи задоволителни и квалифицирани човешки запаси в опазването на здравето и усъвършенствани условия за образование и работа, от Министерство на здравеопазването ще изготвят разбор на данните за експертите в опазването на здравето по области, за опциите на лечебните заведения да образоват специализанти, декларирания интерес от претенденти за специализация и за броя на специализантите по специалности. Обобщаването на информацията, получена от висшите учебни заведения за предложенията им за места, финансирани от страната и правенето на две заповеди за установяване броя на местата за специализанти, финансирани от страната е несъмнено за интервалите януари, юни-август и ноември-декември 2022 година

Министерство на здравеопазването си е сложило като задача да разпознава аргументите за нарушение правата на пациентите и да предложи ограничения за тяхното премахване. За задачата

ще бъде изработен разбор на информацията от жалбите,

сигналите и срещи с пациентски организации, касаещи правата на пациентите; оценка на факторите, обуславящи нарушение правата на пациентите; установяване и предложение на ограничения, които да обезвреждат аргументите за нарушение правата на пациентите в интервала януари-декември 2022 година Очакваният резултат е усъвършенстван достъп на популацията до качествено и навременно здравно обслужване.

В сферата на Общественото здраве Министерството цели ограничение на заболяемостта и смъртността от инфекциозни болести посредством възстановяване успеваемостта на епидемиологичния контрол, профилактиката и контрола на паразитните заболявания. Това включва образуване на бърз отговор при пораждане на епидемиологични ситуации; използване на противоепидемични ограничения за ограничение разпространяването на COVID-19 в страната през интервала януари-декември 2022 г; обезпечаване на нужните количества и типове ваксини; реализиране и поддържане на висок имунизационен обхват; реализиране на висок обсег с ваксини против COVID-19 на лица със декларирано предпочитание. До момента са обезпечени ваксини за осъществяване на националния имунизационен календар и 30% запас на количества ваксини за осъществяване на имунизации при деца до 6 годишна възраст. Постигнато е имунизационно покритие с съществени имунизации 93%. Осигурени са ваксини за осъществяване на Националния проект за имунизиране против COVID-19.

От Министерство на здравеопазването допълват, че са регистрирани лимитирани гърмежи от ваксинопредотвратими болести, както и че е лимитирано разпространяването на COVID-19, регистрирано посредством трайна наклонност за понижаване на заболяемостта и смъртността от болестта. Своевременно се обезпечават на нужните количества и типове ваксини и недопускане спиране на имунизационния развой, както и на ваксини против COVID-19 за всички искащи лица.

Резултатът, който се чака е

имунизационен обсег с съществени имунизации най-малко 93%;

недопускане импорт и разпространяване на заразни и паразитни заболявания, представляващи заплаха за публичното здраве. Отчетена наклонност на понижаване на заболяемостта и смъртността от COVID-19 на национално и на районно равнище.Планирано е да бъде нараснала успеваемостта на държавния здравен надзор като форма на първична профилактика и постигане високо равнище на сходство с националните и европейските условия на обектите с публично предопределение, продуктите, стоките и дейностите със значение за здравето на индивида, и факторите на виталната среда.

Намаляването на периодичност на хроничните незаразни ще се случи, съгласно Министерство на здравеопазването, с ранното разкриване на обществено значими болести, Национална стратегия за предварителна защита на хронични незаразни заболявания 2021-2025 г и осъществяване на скринингови прегледи и проучвания през януари -декември 2022 година

В лекарствената политика Министерство на здравеопазването ще цели понижаване на злоупотребата с наркотични субстанции, употребявани за медицински цели; ограничение въвличането на нови хора в злоупотребата с наркотични субстанции и понижаване търсенето на наркотични субстанции – надзор на дейностите с наркотични субстанции. Ще бъде извършена проведена Национална конференция по проблемите на предварителна защита използването на наркотични субстанции и семинар с инспекторите по наркотични субстанции от 28 РЗИ.

Всички цели на Министерството може да видите
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР