МЗ и МОН нямат разминавания за нови мерки в образованието

...
МЗ и МОН нямат разминавания за нови мерки в образованието
Коментари Харесай

Училищата ще се затварят при над 750 болни на 100 000, физкултура и на закрито

Министерство на здравеопазването и МОН нямат разминавания за нови ограничения в образованието поради разпространяването на ковид. Новото за системата е, че при 750 заболели на 100 000 души в община ще се затварят напълно учебните заведения и ще се минава на отдалечено образование. Това заяви министърът на образованието Николай Денков на среща в Министерството на здравеопазването. Болничната система била натоварена, изключително в огромните градове, посочи Денков. Предложението било на Министерство на здравеопазването, МОН го приема. Мерките оттук-нататък ще се вземат на равнище община, а не на област , което е новото.

На ротация ще се минава сред 500 и 750 болни на 100 000 души, посочи министърът. Тя ще се ползва на равнище учебно заведение при над 20% отсъстващи възпитаници от учебното заведение или над 30% карантинирани паралелки. Випуските ще се сменят през пет образователни дни. Вкъщи ще остават класове по-дълго, единствено в случай че липсват преподаватели.

МОН ще резервира досегашния принцип, съгласно който при ротация първо ще минават към образование от разстояние в електронна среда випуските с най-вече отсъстващи възпитаници. Както предходната година това ще важи първо за гимназистите като се изключи XII клас, при продължаващо утежняване на епидемиологичната обстановка - и с тях, същото при прогимназиалния стадий като се изключи VII клас. Учениците от VII клас и от начален стадий (I-IV клас) ще учат онлайн единствено в краен случай.
 Денков Обновена
Денков " за " зелен документ за учителите и нова формула за отдалечено образование

Директорите се затрудняват по кое време да минат на отдалечено образование

Присъствено ще се образоват паралелките с минимален брой отсъстващи. МОН предлага това да са не повече от 50% от учениците в учебното заведение, без да се считат децата от предучилищните групи и учениците от I до IV клас.

Категорично няма да се смесват деца от разнообразни паралелки, затворени остават всички обучителни центрове.

Университетите ще вземат решение сами, само че в тъмночервена област е добре да минават на онлайн образование, предложи Денков.

Затварянето на детски градини ще става единствено с наставление на РЗИ.

Спортните занимания да се организират единствено навън, в случай че съответната община попада в алена или тъмночервена зона. Причината е, че във физкултурните салони влизат разнообразни паралелки и заплахата от болест там е по-висока.
 Николай Денков няма да се подпише под наложителна имунизация за учители
Николай Денков няма да се подпише под наложителна имунизация за учители

Не печелим нищо в случай че затворим учебно заведение, където заболеваемостта е нула

При неприятно време часовете по физкултура ще се организират в класните стаи. По мнение на преподаватели по физическо образование и спорт в тях могат да се преглеждат разпоредбите при другите типове спортове, да се разискват съдийски проблеми, да се вършат връзки с предметите по биология, химия, математика.

Министър Николай Денков е склонен и с предлагането на Министерство на здравеопазването маските за всички работещи в учебно заведение и за учениците над V клас да станат наложителни . МОН предлага за учениците със специфични просветителни потребности да се изисква в допълнение мнение от персоналния или лекуващия доктор.

Картината в учебните заведения

1.64% учители заболели, най-вече във Видин, минимум в Плевен. Ваксинирани са 36% от учителите. Ученици под карантина - 1.35%, най-вече във Видин, минимум в Кърджали. При учителите най-вече заболели има още веднъж във Видин, а минимум са в Плевен. Шест учебни заведения са в напълно електронна среда, една детска градина.

За зелен документ за учителите се дава гратисен интервал за въвеждането му минимум месец, с цел да могат учителите да се имунизират. Който не се имунизира, ще се тества всяка седмица. Точно 36% от учителите са имунизирани, заяви Николай Денков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР