Мюсюлманите в България избират днес нов главен мюфтия и председател

...
Мюсюлманите в България избират днес нов главен мюфтия и председател
Коментари Харесай

Мюсюлманите в България избират ново ръководство в Зала 1 на НДК

Мюсюлманите в България избират през днешния ден нов основен мюфтия и ръководител и членове на Висшия мюсюлмански съвет, съобщи Българска национална телевизия.

Изборът става по време на постоянна национална конференция на мюсюлманското изповедание, която се организира в Зала 1 на НДК. Над 1000 делегати и доста посетители, измежду които водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и посланичката на Турция Айлин Секизкьок, вземат участие в най-висшия конгрес на мюсюлманите в България.

Събитието се провежда един път на 5 години.

Конференцията беше излъчена на

Досегашният основен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи още веднъж е претендент за поста. За ръководител на Висшия мюсюлмански съвет още веднъж е препоръчан Ведат Ахмед. И за двата поста се чакат и други кандидатури. Ще бъдат направени и промени в Устава, свързани с опцията за онлайн конференции.

По Устава на мюсюлманското вероизповедание основният мюфтия има 5-годишен мандат и може да бъде избран отново неведнъж, без ограничавания.

Националната конференция минава при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения, споделиха уредниците. Тя трябваше да се организира през ноември предходната година, само че поради пандемията беше отсрочена.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР