Мюнхен е поставен под драконовски мерки за сигурност, след като

...
Мюнхен е поставен под драконовски мерки за сигурност, след като
Коментари Харесай

„Давос на отбраната“: Акцентите в Мюнхенската конференция по сигурността

Мюнхен е подложен под драконовски ограничения за сигурност, откакто геополитически водачи от целия свят се събират за основната Конференция по сигурността в града.

Очаква се това да бъде едно от най-значимите издания в 60-годишната история на събитието, определяно като " Давос на защитата ", отбелязва CNBC.

Мюнхенската конференция по сигурността ще събере към 60 държавни глави и над 85 държавни чиновници в продължение на три дни в баварския град, с цел да обсъдят сегашни и бъдещи въпроси на световната сигурност.

" Призракът " на втори мандат за Тръмп

Този уикенд в центъра на вниманието ще бъдат продължаващите войни в Европа и Близкия изток - и евентуалните пътища за тяхното разрешаване.

Нарастващото напрежение в Тихоокеанския район, разширението на НАТО и евентуалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом също се чака да заемат значимо място в дневния ред.

" Призракът " на възможен втори мандат на Тръмп е щръкнал над събитието, откакто предишния уикенд той съобщи, че ще насърчи Русия да прави " каквото си изиска " с членовете на НАТО, които не съумеят да изпълнят задачата си за 2% разноски за защита.

Все отново поддръжката на Тръмп за Кремъл беше видимо отхвърлена през седмицата, когато съветският президент Владимир Путин съобщи, че би предпочел " по-предсказуем " президент като сегашния Джо Байдън да завоюва изборите в Съединени американски щати.

Посланията на Зеленски, Блинкен и Шолц

Следвайки строгия протокол за конгрес с такава висока степен на сигурност, дневният ред на събитието беше оповестен едвам в петък заран.

Сред делегатите на най-високо ниво, които ще приказват, е украинският президент Володимир Зеленски, който ще продължи акцията си за спомагателна военна и финансова поддръжка, защото пълномащабната атака на Русия навлиза в третата си година.

Президентът на Израел Исаак Херцог и палестинският министър-председател Мохамед Щайе също ще създадат изказвания, защото войната сред Израел и Хамас продължава да ескалира, опустошавайки Газа.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, китайският министър на външните работи Ван И, немският канцлер Олаф Шолц и вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис ще бъдат измежду другите значими политически фигури на конференцията.

България ще бъде показана от министър-председателя Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, които ще се срещнат през днешния ден с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Министърът на защитата Тодор Тагарев също ще взе участие в конференцията по сигурността в Мюнхен. България е измежду страните от НАТО, които тази година реализират задачата за разноски за защита, равни на 2% от Брутният вътрешен продукт, разяснява той публицисти преди началото на събитието.
Драконовски ограничения за сигурност

Охраната в целия град е извънредно засилена, като за покриване на събитието са изпратени в допълнение 5000 полицейски чиновници, а по множеството съществени пътни артерии патрулират коли на органите на реда.

Важни пътни сектори са отцепени, а част от локалното въздушно пространство е затворено, защото уредниците се приготвят за нараснали опасности за сигурността и за евентуална социална реакция на събитието.

Очакват се най-малко 20 демонстрации, а през уикенда евентуално ще има още митинги.

Днес се чака стотици стачкуващи да се съберат пред основната локация на събитието - хотел Bayerischer Hof, в символ на митинг против нарушавания на правата на индивида в Иран.

Това се случва в миг, когато Мюнхенският показател за сигурност за 2024 година, оповестен в понеделник, показва разминаване сред публичните настройки и политическото управление, като гласоподавателите са по-склонни да се тормозят от нетрадиционни опасности за сигурността като всеобщата миграция и изменението на климата, в сравнение с от обичайните твърди закани за сигурността, добавя CNBC.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР