Мястото на НИМХ не е към МОН. Може да бъде

...
Мястото на НИМХ не е към МОН. Може да бъде
Коментари Харесай

Денков за сагата с НИМХ: Мястото му не е към МОН, бюджетът им няма да се пипа

Мястото на Национален институт по метеорология и хидрология не е към МОН. Може да бъде към Министерството на околната среда и водите, към Министерския съвет - съобщи министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в коментар във връзка отвореното писмо на метеоролозите. В него те питат за какво Националният институт по метеорология и хидрология се изважда от структурата на МОН и се трансферира към Министерство на околната среда и водите. В отговор на заложената в проектозакона за бюджета за 2022 година смяна те оповестиха подготвеност за митинги и прекъсване на прогнозата за времето.

Според тях е застрашено и финансирането на Националния институт по метеорология и хидрология, защото се трансформира статутът му. Нещо, което министър Денков изрично отхвърли.

" Мястото на института не е към Министерство на образованието и науката ( МОН ) - може да бъде към Министерство на околната среда и водите (МОСВ), към Министерски съвет. И в никакъв случай не сме предложили смяна по статута на това по какъв начин ще се финансира. Единственото, което сме предложили, е те да бъдат вторичен разпоредник под Министерство на околната среда и водите – по искане на съответния министър, а не под МОН ", съобщи акад. Денков пред публицисти през днешния ден.

Никога не е ставало въпрос за смяна на бюджета за активността на института, акцентира министърът и добави, че това дали един институт е под шапката на едно или друго министерство не трансформира опциите му за кандидатстване по планове. 

Учените настояват, че никой не се е допитал до тях по отношение на преместването на института, а опитите им за диалог с отрасловите министри са били несполучливи. На 6 януари те изпратили отвореното си писмо до премиера Кирил Петков и отрасловите министри, само че писмен отговор не получили. Позицията на министър Денков стана ясна през днешния ден, след общественото разгласяване на писмото, подкрепено от 97% от работещите в Национален институт по метеорология и хидрология.

На въпрос кой е изискал прехвърлянето министър Денков отговори, че това е направил на 16 юли 2021 година тогавашният длъжностен министър на околната среда и водите Асен Личев със следните претекстове:

„ Законът за водите основава директни отговорности за Национален институт по метеорология и хидрология и дефинира Национален институт по метеорология и хидрология като субекта, извършващ количествения мониторинг на преваляванията, подземните и повърхностните води, в това число наносния отток…Посочената активност е директно обвързвана с пълномощията на министъра на околната среда и водите по ръководство на водите на национално ниво… Допълнително, активността на Национален институт по метеорология и хидрология е от извънредно значение за поддържането на националната мрежа за мониторинг на подземните води, част от Националната система за мониторинг на околната среда “.

Министър Личев пише още, че смяната ще увеличи успеваемостта и ще усъвършенства организацията по реализиране на мониторинга, ще усъвършенства крайния резултат при създаване на стратегически и програмни документи, директно свързани с ръководството на водите, както и до понижаване на административния запас. 

Денков подсети, че предлагането на Личев е било прегледано още през септември с последната актуализация на бюджета, само че тогава е решено това да се случи с приемането на бюджета за 2022 година, а не при актуализацията. 

" Всеки, който схваща термините околна среда и водите ще види, че има тясна връзка сред Национален институт по метеорология и хидрология и Министерство на околната среда и водите, сподели акад. Денков.

Национален институт по метеорология и хидрология беше част от Българска академия на науките, само че преди три години след митинги беше изваден от Академията на науките и трансфериран към МОН , каквото беше и желанието на работещите в него.

Според него няма особена драма при прехвърлянето на Национален институт по метеорология и хидрология , защото институтиите са упълномощени, и в никакъв случай не са имали проблеми откъм финансиране и информация.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР