Мястото на лекарското съсловие е на първите редици в елита

...
Мястото на лекарското съсловие е на първите редици в елита
Коментари Харесай

Министър Асен Меджидиев: Мястото на лекарското съсловие е на първите редици в елита на обществото

Мястото на лекарското съсловие е на първите редици в елита на обществото. " Там, където е по целия свят, и там, където е било в България – просто би трябвало да се върнем на това място ". Това разяснява за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус " министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев.

Той акцентира, че лекарската и сестринската специалност не са леки. " Натоварването е огромно. Първо, че работим с хора, а самите ние сме хора – това не би трябвало да се не помни. Ние не сме машини и ние от време на време може да бъркаме. Просто критичността, която има към всеки един от секторите, би трябвало да се замислим, да се сложим на мястото на другия. Аз по тази причина споделям, че ние също сме пациенти, и ние сме от противоположната страна. И аз самият отивам на доктор, когато ми се наложи, и се преценявам с натовареността на сътрудника, който ще ме преглежда. Но все пак, аз мога да кажа, че след обиколката си из страната, която върша към този момент регулярно – посетил съм над 12 лечебни заведения, инспекциите, които върша, са главно ориентирани в диалози с пациенти, които лежат по лечебните заведения, пациенти, които посещават незабавните звена и кабинетите и мога да кажа, че моите усещания са, че по-голям % от пациентите въпреки всичко са удовлетворени от услугата, която получават. Винаги ще има недоволни, постоянно има и сериозни хора, и това е обикновено. Така би трябвало да бъде, с цел да се развива една система ", разяснява министърът.

На въпрос, обвързван с това по какъв метод може да се случи усъвършенстването на бранш " Здравеопазване ", Меджидиев отговори, че сигурно съкращенията не са решението на този проблем.

" В някои обитаеми места даже имаме дефицит на личен състав. Оптимизацията на бранш " Здравеопазване “ по принцип става с възстановяване на базите, в които се работи, подсигуряване на по-добри благоприятни условия за специализации на младите лекари, стимулиране на младите лекари, защото при тях освен възнагражденията са значими, значимо е и това какви условия имат те да специализират и да се развиват напред ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР