„Мярката със зеления сертификат е изключително европейска. Ние вече виждаме

...
„Мярката със зеления сертификат е изключително европейска. Ние вече виждаме
Коментари Харесай

Румен Драганов: „Зеленият сертификат“ е изключително европейска мярка

„ Мярката със зеления документ е извънредно европейска. Ние към този момент виждаме подобен зелен документ тъкмо с тези условия – имунизация, PCR тест, или антигенен тест. Това се прави в съвсем всички европейски страни и не е изненада като упования или като деяние, което се възприема. Напротив, аз считам, че това е много съответно сега и за непознатите държавни управления, които би трябвало да вземат решение дали да изпратят своите жители към България и във връзка с туроператорите, които също би трябвало да вземат решение дали да подсигуряват на своите туристи, че пристигайки на територията на България няма никаква разлика сред третирането им в съответната страна и това, което се случва в България “.
Това съобщи в изявление за БГНЕС доцент Румен Драганов, шеф на Института за разбори и оценки в туризма и изпълнителен секретар на Българския туристически съюз.
Запитан дали мярката със зеления документ е закъсняла или е трябвало да бъде въведена по-рано, доцент Драганов отговори, че е неверно да разсъждаваме в тази тенденция. Според него от момента на въвеждането на мярката, тя автоматизирано става позитивна. По думите му индустриализираният туризъм съставлява поточния метод на обслужване – тогава, когато ние взимаме туристите от техния дом в съответната страна, транспортираме ги до летището с персонално транспортно средство или публичен превоз или с проведен превоз, само че му заплащаме. В цената е включен паркингът, или билет за трен, или таксиметров водач. Съответно, качваме го на самолета. В случай, че той закъснее до 2 часа, той получава съответното обслужване – напитка, храна. Ако е повече от два часа, е настанен в хотел. Това се случва, до момента в който е проведен самия полет. След това има трансфер от летището до хотела, по-късно има настаняване в хотела, обслужване и по-късно връщане по противоположния ред.
„ Зеленият документ е един от детайлите на този софтуерен развой. Той към този момент дава цялостната опция за това обслужване, защото на всички места, където се придвижва този екскурзиант – качва се в публичен превоз, минава през социална постройка, качва се на летателно транспортно средство, там всички превозвачи изискват PCR тест, без значение дали сте имунизиран, само че въпреки всичко зеленият документ е включен в това искане. След това в дестинацията, в която ще се изисква, с цел да присъствате на публични места, вие взимате този зелен документ. Така че, като цяло ние влизаме в конвейера на индустриализирания туризъм. Хотелиерите би трябвало да бъдат удовлетворени от това “, изясни още Драганов.
Директорът на Института за разбори и оценки в туризма добави, че не би трябвало да се уголемява прекалено много зеленият документ, защото всяко нещо, което ще усложни нещата, е ненужно. Той показа, че в Европейски Съюз не се изисква подобен документ за градския превоз и изрече тезата, че и у нас би било несвоевременно да се вкара такова нещо. Според заповедта, която към този момент е в действие градски превоз и държавна администрация не попадат в графата.
Относно зараждащите се митинги на представителите на сектора и синдикатите, доцент Драганов съобщи, че правото на митинг е обезпечено от конституцията и закона.
‚Който желае, може да стачкува. Тези, които би трябвало да вземат решение, би трябвало да се съобразят с най-новите научни изследвания и препоръките на специалистите. Специално в този случай с ковид, аз предлагам напълно да слушаме специалистите, тъй като те могат да кажат най-добре по какъв метод ще можем да излезем от тази обстановка “, безапелационен бе той.
Специалистът посочи, че страната е направила задоволително за ръководство на коронакризата. Според него миенето на ръцете, спазването на персонална хигиена, на отдалеченост, вниманието да не се заразим, всичко това е безусловно персонална отговорност. Няма по какъв начин да прехвърлим миенето на ръце на страната, счита Драганов.
Той изрази мнение, че българското държавно управление е лимитирало правото на труд, само че не е спазило конституцията и закона, с цел да компенсира тези, на които е лимитирало правото на труд.
„ От огромна изгода ще бъде да възприемем от европейските страни, че постоянно, когато затваряш бизнес, плащаш за това. Когато възприемаме рестриктивните мерки, дано възприемаме и тласъците, които са за производството. Когато затвориха производството в Германия, канцлерът Меркел разгласи 11 милиарда евро помощ за стопанската система. Когато затвориха във Англия, Борис Джонсън разгласи 9 милиарда британски лири помощ за стопанската система. Когато при нас затвориха – не оповестиха нищо във връзка с затваряне на бизнесите. И особено туризмът страда от това, че работещите в туризма не са обезщетени по никакъв метод. Казвам работещите в туризма, тъй като те не са хотелиери и ресторантьори. Ако погледнем, че туризмът основава работни места и в цялата гама заобикаляща промишленост, която е банки, телекомуникации, превоз. Пред всеки хотел има таксита, рейсове, самолети. Имаме охранителни компании, имаме музиканти, реализатори, които също са към туризма “, сподели още специалистът.
С оглед на идния зимен сезон, Драганов съобщи, че туризмът върви към възобновяване. От миналия летен сезон имаме удвояване на броя на визитите в България, на броя на нощувките, на приходите от интернационалния туризъм. Това се случва на фона на едни много съществени ограничавания.
„ Индустриализираният туризъм не работеше, работеше така наречен дисперсен туризъм, т.е. самостоятелни туристи, които бяха впръскани все едно на територията на страната. Те избираха всевъзможни направления – къщи за посетители, фамилни хотели, SPA хотели, палатки, пейки, общо взето – кой където откри. Наблюдава се и взрив на пътувания на българите в България. Българите бяха открити от българските хотелиери. Тези хотели, които по принцип са ориентирани към индустриализирания туризъм, съумяха да основат добър артикул и завоюваха от това. Българите за първи път видяха какво е панорама от първа линия от хотел, който се намира на морето. В тези кревати досега са спали англичани, германци, скандинавци, руснаци и всевъзможни други, само че не и българи “, посочи шефът на Института за разбори и оценки в туризма.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР