Мярката с изтеглянето от аптеките на 62 медикамента за сърдечно-съдови

...
Мярката с изтеглянето от аптеките на 62 медикамента за сърдечно-съдови
Коментари Харесай

Изтеглянето на 62 лекарства за сърце от аптеките било превантивна мярка

Мярката с изтеглянето от аптеките на 62 медикамента за сърдечно-съдови болести е превантивна. Това разгласи при чуването си в Народното събрание шефът на Агенцията по медикаментите проф. Асена Стоименова.

Решението беше взето след известие за подозрение, че дейната съставна част валсартан в лекарствените артикули е евентуално канцерогенна.

" На 4 юли, незабавно след приемане на формалния сигнал от Европейската организация по медикаментите, Изпълнителната организация по медикаментите издава заповеди на притежателите на позволение за приложимост на засегнатите лекарствени артикули, само че няма безапелационни данни, че примесът е в лекарствените артикули от 2012-а. Това е превантивна мярка ", сподели Стоименова, представена от БНР.

Тя беше изслушана в Народното събрание по избор на опозицията от Българска социалистическа партия, чиито представители акцентираха, че над 160 000 души се лекуват с изтеглените медикаменти.

Опасността от изтеглените медикаменти е била единствено евентуална и пациентите могат да са спокойни, посочи ръководителят на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова.

" Досега канцерогенност е потвърдена само върху опитите с животни, тъй че българските жители могат да бъдат спокойни. Има задоволително налични лекарства. Те просто би трябвало да се доверят на своите лекуващи лекари, с цел да създадат съответна промяна на медикаментозната терапия. В никакъв случай да не я преустановяват ", изясни Дариткова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР