Мярката Младежка заетост е насочена към млади хора до 29

...
Мярката Младежка заетост е насочена към млади хора до 29
Коментари Харесай

Програма на Агенцията по заетостта помага на младежи да намерят работа

Мярката " Младежка претовареност " е ориентирана към младежи до 29 години

През последните няколко години над 32 000 безработни младежи са минали през разнообразни действия по план " Нова опция за младежка претовареност ", който се осъществя от Агенцията по заетостта. Кой може да кандидатства по този план, какво предлага той на младежите и кои работодатели могат да се възползват от него?

Най-често срещаните сектори, които са се възползвали от плана до момента и където са назначени младежи на работа, са търговия на едро и дребно, осведомителни технологии, произвеждане и преправка на първични материали, хотелиерство и ресторантьорство, споделя репортаж на.

" Младежката претовареност е една от най-важните стратегии, която реализирахме в предходния програмен интервал и която продължава и в настоящия програмен интервал - от 2021 до 2027 година. Това е и най-дългата процедура, която в миналото сме дали, финансирана по линия на програмата " Развитие на човешките запаси ". Във времето видяхме извънредно огромен интерес към нея, както от страна на работодателите, по този начин и от страна на младежите ", споделя Наталия Ефремова, заместник-министър на труда и обществената политика.

Мярката " Младежка претовареност " е ориентирана към младежи до 29 години. Те могат да аплайват в Бюрото по труда, като подадат заявление, в което показват, че търсят стаж или работа. В взаимозависимост от това дали дават отговор на условията на шеф, който е оповестил, че търси младежи за работа, те могат да бъдат обучавани или напряко назначавани на по този начин наречената " субсидирана претовареност ".

На процедура има няколко благоприятни условия. Първата е стаж до 9 месеца при шеф. След приключването му, с европейски средства се подтикват работодателите да сключат неопределен трудов контракт с безработния юноша. На тях им се възвръщат средствата, които са изразходвали за обществено и здравно обезпечаване на наетия юноша за първите 6 месеца от безсрочния контракт.

Такъв е казусът със 20 годишната Габриела Георгиева от София. Завършила е Националната търговско-банкова гимназия в София. Нейни близки разбрали за плана и я посъветвали да стартира стаж в софтуерна компания, защото това било много покрай приключената от нея компетентност " счетоводство ". Веднага се записала в бюрото по труда. След няколко месеца се свързани с нея и скоро по-късно почнала стаж във компания за програмен продукт.

" С наставника ми Станислава незабавно намерихме общ език. Работя отлично с нея, защото тя постоянно ми оказва помощ, колкото и да е заета. В началото в действителност се притеснявах да не я занимавам с моите въпроси, само че тя демонстрираше огромно схващане за това, че има разлика сред доктрина и процедура и ме успокояваше в работния развой. Затова не се опасявах да ѝ задавам въпроси. Нещо повече, тя ме предразполагаше да я запитвам повече и да се развъртвам повече във компанията ", споделя Габриела Георгиева.

" Въвеждам Габи в дейностите, които всекидневно извършва един счетоводител. Тя е при нас към този момент пет месеца. Запозна се със счетоводните документи, с програмата, с която работим и през днешния ден към този момент умерено вкарва първоначални счетоводни документи ", споделя наставничката Станислава Бинева.

От софтуерната компания считат,че кандидатстването по плана е опростено, с малко документи. Обучението на стажанта не ги е натоварило. Дори в противен случай - имат спомагателен човек за работа. Програмата поема възнаграждението на стажанта за първите шест месеца и той получава минимална работна заплата. За да подтикват Габриела, от компанията са взели решение и доплащат избрана сума над минималното възнаграждение.

От общественото министерство обявиха че планът " Нова опция за младежка претовареност " непрестанно се актуализира. Ще бъдат добавени нови действия в сходство с потребностите на пазара на труда. Крайният период за кандидатстване на общините е края на юли 2023 година.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР