Мярката е за подобряване на производствения капацитет на малки и

...
Мярката е за подобряване на производствения капацитет на малки и
Коментари Харесай

Семейни фирми могат да кандидатстват за 117 млн. лв. по новата Програма за конкурентоспособност

Мярката е за възстановяване на индустриалния потенциал на дребни и междинни предприятия

Община Бургас продължава да следи за настояща информация, обвързвана с отворени стратегии за подкрепяне, и да я споделя с локалния бизнес.

През януари 2023 година започва кандидатстване за приемане на безплатна финансова помощ за рационализация на фамилни предприятия и компании от креативните промишлености и занаяти. То е възможно по процедура за Подобряване на индустриалния потенциал на дребни и междинни предприятия, заредена с над 117 млн. лева Тя е по Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП) 2021 – 2027.

Процедурата е насочена към дребни и междинни предприятия и по-точно фамилни компании – предприятия, които се имат от повече от един член от семейство. Допустимите разноски ще са ориентирани към придобиване на машини, уреди, съоръжение и програмен продукт, свързани с индустриалните цели на предприятията.

Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП) 2021 – 2027 е с общ бюджет 3 милиарда лева Тя е продължение на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 (ОПИК) и е една от двете огромни стратегии за бизнеса, ръководени от Министерството на нововъведенията и растежа. Чрез нея ще се поддържат нововъведения в микро, дребните и междинни предприятия в разнообразни стадии от развиването им. Ще се заплащат партньорски планове сред дребни и междинни предприятия и огромни сдружения за създаване на нови технологии и нововъведения. Основните цели на Програмата са два – „ Иновации и напредък “ и „ Кръгова стопанска система “. Предвидени са средства за създаване и внедряване на нововъведения във компаниите, развиване на предприемаческата екосистема, основаване на нови или развиване на към този момент съществуващи компании, с фокус върху високотехнологичните браншове на индустрията, отбрана на патенти, индустриална благосъстоятелност и други

Ще се подтиква дигитализацията, повишението на киберсигурността, поверителността на данните в дребните и междинни предприятия и на уменията на личния състав за работа с технологиите от Индустрия 4.0. Освен за по-голяма енергийна успеваемост и автономия на компаниите, във втория приоритет – „ Кръгова стопанска система “, е заложено финансиране за по-ефективно потребление на ресурсите, създаването на артикули с по-голяма продължителност или с опция за преработване, повишение на използването на вторични първични материали, възстановяване ръководството на отпадъците и други

След 1 януари стартира поетапното отваряне на обособените стратегии за кандидатстване. То се реализира единствено електронно, през системата ИСУН (), а повече информация е оповестена в уеб страницата на МИР ().
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР