Мярката 60/40 ще стане 80/20 и ще обхване туристическия сектор,

...
Мярката 60/40 ще стане 80/20 и ще обхване туристическия сектор,
Коментари Харесай

Мярката 60/40 става 80/20 за туризма и транспорта

Мярката 60/40 ще стане 80/20 и ще обхване туристическия бранш, по 290 лв. месечно за чиновник ще получават освен транспортните, само че и туристическите компании, започва нова грантова скица от юли за 30 милиона лв..

Това стана ясно на незабавна среща сред отрасловите министри, превозвачи и туроператори, заяви Българска национална телевизия.

Секторът щял да се възвърне постепенно и мъчно, като не било несъмнено дали ще доближи предкризисните си равнища - е експертната оценка на министрите на превоза, туризма и обществената политика, а и на сектора.

Големите автобусни компании, които продължиха да транспортират пасажери в месеците на пандемия, обаче, остават отвън държавната помощ.

Мярката 60/40, която ще работи до септември, ще прерасне в 80/20 и ще обхване и туризма, и превоза.

Разработваме нова мярка в размер на към 30 млн. лева, които да бъдат ориентирани от Оперативна програма " ТТИ " към Оперативна програма " Иновации и контурентоспособност " за подкрепяне на предприятията в автобусните транспорти, става въпрос за към 1400 предприятия, лицензирани превозвачи, която мярка да е грантова , разясни транспортният министър Росен Желязков.
 Проверяват интензивно по ГКПП-та за превозвачи без лиценз
Проверяват интензивно по ГКПП-та за превозвачи без лиценз

Такива инспекции ще се правят и на летище София

Грантове се създават и за бранша туризъм - туристически компании и организации ще могат да аплайват за сред 30 и 100 000 лв. , добави той.

Николина Ангелкова изясни, че това, което са обсъждали във връзка с ликвидността, е новите ограничения, които предстоят по Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност " във връзка с междинните предприятия за грантови схеми от 30 до 100 000 лева, по този начин и с опцията за възстановяване на ограниченията, които към този момент съществуват във връзка с тяхната експедитивност.

290-те лв., които се изплащат на ангажиран в транспортните компании, ще важи и за туристическите.
 Едва 4% са се възползвали от мярката 60/40 по данни на БСК
Едва 4% са се възползвали от мярката 60/40 по данни на БСК

Най-трудно за бизнеса било изплащането на заплати и осигуровки

Програмата, с която ще бъдат наемани безработни - тази стратегия за 160 млн. лева, която беше към този момент обявена пред вас преди, 50 млн. да бъдат отделени особено за бранша " Туризъм " предпочитано , тъй че хора, които са регистрирани в бюрата по труда, да могат да бъдат наемани в бранша на туризма и да получават 610 лева, колкото е размерът на МРЗ, като осигуровките ще бъдат за сметка на работодателя , означи още общественият министър Деница Сачева.

Към момента спадът в туристическия бранш е 70% . Като първите чартърни полети се чакат на 25 юни.

Оказвало се, че съвсем всички ограничения в бранш " Транспорт " не обхващали огромните автобусни компании.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР