Мярката 60/40 ще продължи още два месеца, но с леки

...
Мярката 60/40 ще продължи още два месеца, но с леки
Коментари Харесай

Удължават с още два месеца мярката 60/40, но с някои корекции

Мярката " 60/40 " ще продължи още два месеца, само че с леки корекции. От заемите ще могат да се възползват и самоосигуряващи се. Параметрите по мярката ще бъдат разисквани на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие през идната седмица. Това съобщи служебният вицепремиер по икономическите и обществените политики и министър на труда и обществената политика Гълъб Донев на брифинг в Министерския съвет. 

" Мярката е нотифицирана с размер на помощта от 1,5 милиарда лева Към момента изразходваният запас е малко над 1,4 милиарда лева С остатъчния запас можем да продължим тази мярка с някои корекции в границите на допустимото. Всичко това ще стане, откакто получим отговор от Департамент " Държавни помощи "  към Европейска комисия. След техния отговор ще продължи разговора с работодателските и синдикални организации, с цел да се откри най-хубавият формат на мярката ", посочи той. 

Служебният обществен министър посочи, че по данни от статистиката в страната се усеща равномерен преход от затваряне на стопанската система към възкръсване и преход към възобновяване. Тези данни удостоверява и равнището на безработицата, което към 2 юни 2021г. е 5,65%, като на годишна база понижението е с 37%.

" В същото време продължаваме разговора със обществените сътрудници за създаването на нови ограничения, които да бъдат нотифицирани пред Европейска комисия за интервала след септември до края на годината по този начин, че българският бизнес и българските работещи при равни други условия да се употребяват от опциите, при които са предоставени с краткотрайната рамка за държавните помощи и да бъдат на конкурентни позиции и конкурентно равнище с работодателите от страните-членки на Европейски Съюз ", добави служебният вицепремиер. 

От своя страна икономическият министър Кирил Петков съобщи, че има за цел да се вкарат оборотни средства към дребния и междинен бизнес. " Имаме големи средства в българските банки, само че част от тях мъчно могат да влязат в стопанската система, изключително в засегнатите браншове. Така с позволение на Европейска комисия, предлагаме гаранционна стратегия, която ще бъде с размер над 2,5 милиарда нови средства в българската стопанска система. Българската страна застава като сътрудник и покрива прага от 50% от риска на банките и до 80% на самостоятелните импозиции. Това значи, че заемите към дребния и междинен бизнес няма да имат потребност от поръчителство. Може да отидете до своята банка и да кажете, че желаете да кандидатствате като част от програмата за възобновяване ", съобщи Петков. 

Служебният финансов министър Асен Василев пък разкри, че се подготвя актуализация на бюджета, която да резервира настоящите параметри, т.е. дефицитът да не се подвига, само че да се преструктурират разходните пера по този начин, че да се обезпечи финансиране за тези ограничения до края на годината, с цел да може българските компании да са равнопоставени с компаниите в другите страни в Европейски Съюз. 

" Ако компаниите работят и се възстановят, ще има повече пари в бюджета за всички нас и ще може тези ограничения за поддръжка, както и другите обществени ограничения, които вървят, да бъдат обществено обезпечени, без да натоварваме с спомагателни задължения нашите деца ", изясни Василев. Той обаче акцентира, че е значимо да си дадем сметка, че страната не създава пари, а ги взима от страните и компании и ги дава на други жители и компании, с цел да се подкрепи ефикасната работа на стопанската система.

По думите му, квалифицираната актуализация, която възнамеряват да внесат в момента, в който има парламент, ще бъде в тази тенденция – " без да се усилва дефицитът, да можем да оправим разходната и да забележим какъв брой ще можем да надсъберем в приходната част на бюджета ", изясни служебният финансов министър. 

Финансовият министър Асен Василев беше запитан за следствията върху активите на Пеевски и Божков след глобите, наложени от Съединени американски щати. Василев сподели, че се работи интензивно по тематиката, а все още в България няма направена институционална рамка за отговор на такава обстановка. " Очаквайте включване по-късно през днешния ден ", сподели Василев. 

Прокуратурата ще ревизира шефа на Национална агенция за приходите Румен Спецов, това стана ясно още на брифинга. Обвинението ще би трябвало да откри направил ли е нарушаване Спецов през 2016 година Поводът – изказвания, че новоназначеният началник на Национална агенция за приходите е продал компанията си, когато е почнала данъчна проверка на активността й. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР