Мярката 60/40 действа и показател за това е, че 72

...
Мярката 60/40 действа и показател за това е, че 72
Коментари Харесай

Сачева: 15 000 безработни намериха работа през последния месец

Мярката 60/40 работи и индикатор за това е, че 72 000 души са запазили своите работни места. За един месец общият брой на записаните безработни е към 80 000. За същия интервал обаче близо 15 000 души са съумели да стартират работа. Това съобщи в студиото на „ Здравей, България " общественият министър Деница Сачева.

„ 60/40 действа общо 13 работни дни. За това време 72 000 души са съумели да запазят своята работа. Тоест 80 000 изгубиха, а 72 000 резервираха. 60/40 работи за тези работодатели, които желаят да задържат своите хора и точно те се възползват най-вече ", добави тя.

Според нея упреците, че парите се дават за това хората да си стоят у дома, са неоснователни. „ Едно от изискванията е чиновниците да бъдат на повърхностен работен ден. То се открива поради незадоволителните благоприятни условия за работа, само че и тъй като част от бизнеса е спрял със заповед на държавен орган ", добави общественият министър.

Сачева разясни, че страната компенсира едно неблагополучие, което не е по виновност нито на работодателите, нито на служащите. „ Затова изплащаме 60% от възнаграждението плюс осигуровките. Работодателят би трябвало да заплати единствено онази част, за която служителят в действителност работи ", изясни тя.

Социалният министър съобщи, че се изготвя спомагателна мярка в размер на към 150 млн. лв. за покриване на 40% от минималната работна заплата и осигуровките към нея за секторите, които са най-засегнати от рецесията.

Министерството дава опция и на работещите родители, които са в неплатен отпуск, да получат еднократно 375 лева „ Това е помощ, от която в този момент могат да се възползват най-вече работещи хора. Без значение какви приходи имат или са имали преди този момент. Условието е много високо, тъй като подоходният критерии е до 610 лева на член от фамилията ", обясни Сачева.

Социалният министър разяснява и терзанията на опозицията, че в страната не са подхванати ограничения.

„ Смятам, че сме се погрижили за това, което е най-важно. На първо място за живота и здравето. На второ - за храната на най-бедните, които се нуждаят от грижа. Обхванали сме възрастните и хората с увреждания. Не на последно място се грижим и за работата, и приходите ", безапелационна беше Сачева.

„ Осигуряваме всичко, което се изисква от нас със забележителен финансов запас и денонощна работа на сътрудниците на терени, с цел да преодолеем първия миг на най-тежката рецесия ", добави тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР