Мярката 60/40 да е приложима и за работещите в сектор

...
Мярката 60/40 да е приложима и за работещите в сектор
Коментари Харесай

Мярката 60/40 да е приложима и за работещите в земеделието, искат социалните партньори

Мярката 60/40 да е използвана и за работещите в бранш земеделие, се желае в отворено писмо на секторите, осигуряващи хранителната сигурност в изключителното състояние.

Писмото е адресирано до земеделския министър, до обществения министър, до комисията по земеделие и храни в Народно събрание и до вицепремиера Марияна Николова. То е оповестено на страницата на КТ " Подкрепа ".

Затварянето на хотели, заведения за хранене, образователни заведения, кетъринг и прочие сви доста потреблението, затова и производството на хранителни артикули с 30-40 % (по данни на преработвателния бранш). Това разумно води и до съкращаване на продукцията и на личния състав, се показва в писмото. Браншът сигнализира, че в случай че нямат достъп до поддръжка от страната (по плануванаъа мярка 60:40), ще се наложи да освободят хиляди хора, които да натоварят обществената система в този нелек миг.

В писмото се показва, че експлоадирането на COVID-19 разкри тежката картина на безспорна липса на гаранции за някои от най-несигурните форми на труд в земеделието.

" Тази пандемия потвърждава, че в случай че работите без контракт или на джука сделка, нямате безусловно никаква сигурност като служащ. Също по този начин няма никаква отбрана и за самонаетите дребни аграрни производители ", се показва още в документа.

Самонаетите аграрни производители не са включени в системите за национално събиране на данни или в стратегии за поддръжка и развиване, стоката им се осъществя на локалните пазари, които през днешния ден са затворени - и по този начин работата, вложенията и приходите им са изгубени, а техният принос остава незабележим и незачитан, се отбелязва в писмото.

Социалните сътрудници в сектора смятат, че е неотложно основаване на Консултативен съвет по продоволствието към МЗХГ, в който да вземат участие: обществените сътрудници, представители на земеделските браншови организации и синдикатите, специалисти по хранителната верига, спешни специалисти и работодателските организации. Участието на представители на МТСП в лицето на ГИТ и АЗ ще е от изгода за обгръщане на обществения аспект и заетостта в бранша, считат от сектора.

В писмото се моли за съответни задължения за обезпечен елементарен достъп на българските производители до питателните вериги. В това време особена поддръжка е нужна и за продукцията и на дребните оператори. Така, както е вероятен " зелен кулоар " за доставки на здравни артикули и храни извън, може да се наложи и " зелен кулоар " за български хранителни артикули и първични материали за тях до огромните хранителни вериги, които само ще работят в продоволственото обезпечаване, се показва в писмото.

Попълването на държавния запас с български артикули от родни производители също е допустима икономическа мярка със забележителен обществен отзив в мъчно време, считат от сектора.

В писмото се упорства да се уточни поддръжката за бизнеса, с цел да се обезпечи целостта и сигурността на хранителната верига. Да се разшири описът на браншовете, които имат право на обезщетения при условия на изключително състояние с включване и на земеделието.

За да се обезпечи нужната работна ръка в дейния сезон и акциите, е потребно да се улесни достъпът до секторния пазар на труда на възпитаници, студенти и др.(еднодневни трудови договори), както и да се пренасочват служащи от други браншове, изгубили работата си, както и да се приложат ограничения за стимулиране на завърналите се/останалите тук служащи за работа в нашите браншове, считат от сектора. Според обществените сътрудници една добра опция е плануванаъа мярката 60:40 да е използвана и за работещите в бранш земеделие.

В отвореното писмо се показва, че изключително внимание би трябвало да се обърне на несигурните и ексцентрични служащи - сезонни, на краткотраен или цивилен контракт, като и на самонаетите дребни аграрни служащи, които постоянно са изключени от достъп до права и отбрана като другите служащи и са измежду най-застрашените от беднотия.

При преразглеждане на финансовите инструменти/програми, с които оперира през днешния ден България, както и благодарение на Фонда за глобализация, може и би трябвало да се подсигурява базов приход или ваучери и за всички самонаети работещи, които са изгубили работата си и са наранени от рецесията за интервала на изключително състояние, се показва в отвореното писмо.

То е подписано от Федерация на самостоятелните синдикати от земеделието, Българска асоциация на малинопроизводителите, Синдикат на самонаетите и неофициални служащи " Единство ", Български народен съюз на градинарите в България, Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци, Федерация на самостоятелните синдикални организации в хранителната индустрия, Асоциация на земеделските производители в България, Национална федерация " Земеделие и горско стопанство " КТ Подкрепа, Федерация на хранителната и питейна индустрия КТ " Подкрепа ", Национален съюз на земеделските кооперации в България, Българска асоциация Биопродукти.

Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 477 20 12 30 Света 1034170 19105 54465 220025 Заразени* Нови Починали България 477 20 12 Света 1034170 19105 54465
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР