Мярка за неотклонение задържане под стража“ потвърди Апелативен съд –

...
Мярка за неотклонение задържане под стража“ потвърди Апелативен съд –
Коментари Харесай

Хванаха край Варна рускиня, издирвана от Интеропол! Имала бизнес и имоти в България

Мярка за неотклонение " задържане под стража “ удостовери Апелативен съд – Варна във връзка с гражданка на Руската Федерация до произнасянето на съда в производството по екстрадицията й. Екатерина И. е била арестувана при пътна инспекция в Бяла на 11 август. В средата на юли Варненският областен съд я е сложил под домакински арест до 40 дни.

През този интервал са постъпили спомагателни документи от съветската страна, измежду които разпореждане за привличане на обвинен и депеша за оповестяване за интернационално търсене по линия на Интерпол. След това Окръжният съд я е задържал под стража, за обезпечаване на наличието й в процеса всъщност.

Руската страна е поискала изгонването на своята гражданка за осъществяване на наказателно гонене по обвиняване в " корист със служебна власт, довела до тежки последствия “. Като началник на две свързани компании, които си партнирали със сметосъбиращо сдружение, сред 2019 и 2021 година обвинената получила непозволено 149 511 876 рубли /над 2.8 млн. лева./. Две правосъдни инстанции в гр. Хабаровск са постановили ареста й. Властите в родината й настояват, че дамата е подхванала стъпки за отбягване на правораздаването като е отпътувала поредно за Армения, Грузия и България.

Адвокатите на 59-годишната жена настояха, че няма заплаха тя да се укрие при домакински арест, защото има семейство, бизнес и недвижима благосъстоятелност в България. Освен това прокуратурата й е наложила възбрана да напуща страната.

Според представителя на държавното обвиняване, единствената допустима мярка за неотклонение, съгласно Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, е " задържане под стража “.

След като деликатно се срещна с получените документи, въззивният правосъден състав одобри, че закононарушението, за което се желае екстрадицията на Екатерина И., е в детайли разказано като време, място, размер на нанесените вреди, правно съображение и наказуемост. Повдигнатото обвиняване подхожда на нормата в българския Наказателен кодекс " длъжностно заграбване в огромни размери “.

Апелативната инстанция добави изводите на Окръжния съд, като се концентрира върху задачата на мярката за неотклонение в екстрадиционното произвеждане – да обезпечи присъединяване на желаното лице в тази правосъдна процедура.

Ето за какво в този случай се разисква само риска от укриване. А в сегашния проблем доказателствата обосновават тази заплаха. Видно от постановлението за задържане на съветската гражданка от Хабаровския областен съд, желаното лице се е укрило от наказателно гонене. След формиране на делото и след разпита на друго уличено лице, дамата е напуснала Руската федерация в посока Армения, употребявайки неидентифицирани документи за идентичност. Пребивавала е известно време в Грузия, след което – в България. Тази интернационална подвижност с неустановени документи обосновава автентичен риск от укриване. На тази заплаха не може да противодейства нито мярка " домакински арест “, нито възбрана за овакантяване на нашата страна. Няма спор, че непознатата гражданка има благосъстоятелност и бизнес у нас, само че тези обстоятелства не подсигуряват, че тя няма да се укрие или да напусне рамките на страната като осуети производството по екстрадиция. Още повече че желаното лице няма потвърдена трайна обязаност с България.

По тези съображения Апелативен съд – Варна удостовери определението на Окръжния съд за задържането под стража на Екатерина И. Съдебният акт е финален.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР