МВР затяга контрола по пътищата. 20 нови камери за скорост

...
МВР затяга контрола по пътищата. 20 нови камери за скорост
Коментари Харесай

МВР затяга контрола по пътищата - 20 нови камери следят за нарушители

МВР стяга контрола по пътищата. 20 нови камери за скорост ще наблюдават за извършители в страната от на следващия ден. Още 4 нови апарата за кръвни проучвания на водачи, хванати зад кормилото с опиати, ще бъдат доставени околните месеци.

Така Министерство на вътрешните работи се пробва да реши два казуса - понижаване на " състезателите ", които са причина за най-вече тежки произшествия, и чакането за кръвните резултати на дрогираните.

Очевидно, само че освен повишеният надзор, а и заработването на системата за несъмнено електронно връчване водят до скок на глобените и надлежно събраните санкции.

През последните две седмици са платени санкции за близо 7 милиона и 100 хиляди лв.. Можем да го съпоставим със същия интервал на предходната година, тогава сумата от събрани санкции е била 4 милиона лв..

Т.е. вижда се, че скокът е съвсем двоен. След като системата за несъмнено електронно връчване проработи с целия се потенциал се чака от фотографията на пътя до връчването на електронен фиш на нарушителя времето да бъде към месец - наказването да се постанова бързо и да става все по-неизбежно.

Вижте още в директното включване на Иво Никодимов.

През последната година откритите извършители на пътя са с към 20% повече спрямо 2022. Ръст при събирането на санкциите обаче се следи от есента, като през декември и януари той става рекорден.

" Като със събираемостта ние още веднъж търсим предварителна защита, защото в случай че не събираме наложените от нас наказания, възприятието за безотговорност остава ", съобщи пред Българска национална телевизия вътрешният министър Калин Стоянов.

Още от идната седмица с 20 нови мобилни камери пътните служители на реда ще дебнат за извършители по най-натоварените пътища в страната, както и в секторите, където са регистрирани най-вече тежки произшествия с жертви. А преди началото на дейния летен сезон, контролът ще бъде затегнат още.

" Съвместно с Електронно ръководство да въведем в употреба и опцията камерите на ТОЛ да могат да мерят и междинна скорост. Успоредно с това следва сключването на контракти по общо 4 поръчки за към 290 камери за премерване на скоростта ", добави Калин Стоянов.

За половин године към този момент са отнети 1500 автомобила на водачи, хванати с дрога зад кормилото. За 200 от колите съдът към този момент е постановил конфискация. Това води до спад на водачите, които карат дрогирани от приблизително 23 до под 10 на денонощие при над два пъти растеж на тестваните.



След пазаруването на двата нови апарата за кръвни проби забавянето в експертизите се понижава, само че за вътрешния министър това продължава да е проблем.

" Предстои до два месеца, най-вече три да бъдат доставени още 4 такива апарата. И аз съм уверен, че с тези апарати ние оптимално бързо ще излезем от обстановката, в която се намираме с такива огромни забавяния във връзка с експертизите ", сподели още вътрешният министър Калин Стоянов.

Новите 4 апарата ще бъдат разпределени в градове навътре в страната, тъй че кръвните проби да не се изпращат за проучвания единствено в София.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР