МВР временно ще издава карти за пребиваване на служителите в

...
МВР временно ще издава карти за пребиваване на служителите в
Коментари Харесай

Чуждестранните военни от НАТО ще получават карти за временно пребиваване в България

Министерство на вътрешните работи краткотрайно ще издава карти за престояване на чиновниците в структурата на НАТО . Това взеха решение депутатите с приемането на текстове на второ четене от Закона за прекосяване през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на непознати въоръжени сили.
Основната част от промените в законопроекта, които целят улеснението на пребиваването на непознатия контингент у нас, са свързани с въвеждането на документ – карта на чиновник в конструкция на НАТО и на подвластно лице на подобен чиновник.
Въпреки съществуването на този нов документ в законовата уредба съществува практическа неспособност за неговото издаване . Към сегашния миг доставката на бланки за български персонални документи се реализира по контракт, подписан през 2016 година, в който не е планувана бланка на карта на чиновник в конструкция на НАТО и на подвластно лице , заради което не са налице условия за издаване на такива документи.
Такава бланка се планува да бъде направена при осъществяване на процедура за избор на реализатор по публичната поръчка за осъществяване на Модел за централизирано персонализиране на български персонални документи потомство 2019, утвърден от Министерския съвет.
Издаването на този тип документи може да стартира най-рано в средата на 2020 година след стартиране в употреба на новата система за издаване на български персонални документи . Идеята на измененията е до съществуването на техническа опция за издаване на карти да се създад е бърз и елементарен механизъм за споразумяване на пребиваването на задграничните военнослужещи от НАТО , цивилния съставен елемент и техните подвластни лица на територията на Република България.
Според вносителите механизмът не би следвало да натоварва административно задграничните военнослужещи и да е елементарно използван от съответните способени структури.
Съгласно признатите текстове до основаването на техническите и организационни условия за издаване на картата Министерство на вътрешните работи ще издава документа на военнослужещите и членовете на цивилния съставен елемент на структури на НАТО, ситуирана в Република България, както и на техните подвластни лица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР