МВР в максимално съдействие със службите - в т.ч службите

...
МВР в максимално съдействие със службите - в т.ч службите
Коментари Харесай

Иван Демерджиев: МВР започва да работи по предотвратяване на хакерски атаки на предсрочните избори

МВР в оптимално подпомагане със службите - в т.ч службите на Министерство на вътрешните работи и ДАНС, стартира да работи по попречване на възможни хакерски офанзиви при организацията и провеждането на предварителните парламентарни избори на 2 октомври.

Това сподели служебният вицепремиер по публичния ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след работната среща при президента Румен Радев с представители на институциите, виновни за подготовката и провеждането на вота на 2 октомври.

Демерджиев осведоми, че през днешния ден Министерство на вътрешните работи ще издаде инструкции до всички представители на държавната администрация и ръководители на ведомства по какъв начин да пазят своите системи от хакерски офанзиви. Понеже очевидно не са се поучили от обстановката с „ Български пощи “ и на никое място не са подхванати дейности, каквито е належащо да се подхващат, в този момент ще бъдат оказани съответни дейности и в случай че има някъде несъблюдение, ще се търсят последствия за това, разяснява Демерджиев.

Той още веднъж сподели, че ще бъде употребен целият запас на Министерство на вътрешните работи и на службите, с които си взаимодейства, за прекратяването на практики за пазаруване на гласове. Искаме да намерим и надигнем пред правораздаването тези, които са виновни за купения, корпоративния и всевъзможен тип манипулиран избор, добави министърът.

Попитан за практиката от предходни избори да бъдат привиквани партийни деятели и да им се сформират предупредителни протоколи, Демерджиев разяснява, че зависи от данните. Ние няма да викаме партийни деятели, с цел да ги предизвестяваме, само че в случай че има данни за лица, които правят правонарушения, закононарушения или се готвят да извършат такива, ще викаме, уточни той. Но партийни деятели няма да викаме, не се тормозете за това, добави министърът. Мотивирани сме да осигурим равни и почтени условия на всички участници в изборния развой, сподели той, представен от Българска телеграфна агенция.

Има разстановка какъв брой чиновници на Министерство на вътрешните работи ще вземат участие в организацията на изборите, само че обстановката е доста динамична, уточни Иван Демерджиев. Той добави, че Министерство на вътрешните работи има доста отговорности, мигрантският напън се ускорява с всеки ден сега. Така ще създадем, че да изтеглим хора от границата, на тяхно място да вкараме хора от Министерството на защитата и да обезпечим оптимално нужния персонален състав, който да разреши освен осъществяване на изборите, само че и дейностите по определяне и наказване на хората, виновни за купения и манипулирания избор, сподели служебният министър.

На въпрос по какъв начин прави оценка ареста на някогашния министър председател Бойко Борисов, Иван Демерджиев разяснява, че не би направил подобен арест. Не очаквайте от мен противозаконни арести. Арести би трябвало да се вършат единствено тогава, когато са налице законовите предпоставки за това, без значение на кого, уточни Демерджиев и добави, че не желае да разяснява непознати дейности, а за своите постоянно ще носи отговорност.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР