МВР ударно купува наркотестове за над 1,5 млрд. лева. Докторът

...
МВР ударно купува наркотестове за над 1,5 млрд. лева. Докторът
Коментари Харесай

МВР купува наркотестове за 1,5 млрд. лв., експерти смятат, че те са неточни

МВР стремително купува наркотестове за над 1,5 милиарда лв.. Докторът по биология Юлиян Караджов счита, че главният проблем са експресните, а не кръвните проби.

" Точността на полевите проби е доста съмнителна. Идеята на закупуването е да се регистрира активност. У нас няма референтни стойности за опиати, както за алкохол. Тестът не може да хваща нови типове дрога ", изясни той.

По думите му преценка на служител на реда би била доста по-надеждна от наркотест.

" Тестовете са доста некачествени и калпави, на тях не може да се разчита. Друг вид е полева лаборатория, само че тогава един тест няма да е 30, а 300 лв.. За толкоз пари получавате тъкмо толкоз ненадеждно нещо. Купуването на проби е симулация на кипяща активност ", счита Караджов.

Според него се получават и подправено положителни проби, породени от приложимост на лекарства, един от тях е за глава.

" В някои случаи и кръвните проби са недействителни. Предлагам да се съберат хора, които схващат от техническата страна на въпроса, а политиците да не се месят в тази тематика. Комисия от специалисти, които не са държавни чиновници, би трябвало да предложат различен метод ", разяснява той пред .

Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия показва, че тестванията, които се употребяват у нас, са в приложимост на доста места, само че имат и грешки.

" Проблемът ни е, че нямаме бързи лабораторни кръвни проби. Министерство на вътрешните работи би трябвало взаимно с Министерство на здравеопазването да влага в подобен вид лаборатории. Все още няма различен метод или решение при тестът за опиати. Ако оставим субективно служител на реда да реши дали някой е от подвъздействие на алкохол или опиати, чиновниците на реда внезапно ще забогатеят ", акцентира той.

Двамата влязоха в спор за процентите неправилност на наркотестовете - съгласно доктор Караджов той е 90, а Тодоров счита, че са 15.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР